X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
02/07/2020 |  15:43 ⇒ 15:46 | Izvor: SRNA

Pale imaju viziju razvoja turizma, proizvodnje mlijeka i prerade drveta

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i načelnik opštine Pale Boško Јugović istakli su danas da postoji jasna vizija razvoja Pala u oblasti turizma, proizvodnje mlijeka i prerade drveta, kako bi ova lokalna zajednica postala prepoznatljiva u Republici Srpskoj, ali i BiH.
Košarac-Јugović - Foto: SRNA
Košarac-ЈugovićFoto: SRNA

Košarac je rekao da će ovo ministarstvo pomoći opštini Pale prilikom apliciranja za grantove EU u navedenim oblastima, koje će u BiH sprovoditi Razvojni program UN.

On je naveo da Pale, osim Јahorine, imaju mnoge turističke destinacije koje žele da razvijaju kako bi postale prepoznatljivo turističko mjesto na mapi Srpske, BiH, ali i regiona.

- Obavijestio sam načelnika Јugovića da će skoro 20 miliona KM u naredne četiri godine biti distribuisano u BiH, te da bi, u tom kontekstu, trebalo da imaju spremljene projekte kako bi na adekvatan način izvršili apliciranje kod međunarodnih institucija - rekao je Košarac.

Kada je riječ o proizvodnji mlijeka, Košarac je istakao da opština Pale želi da razvija tu granu s obzirom da ovdje imaju jako dobre kontakte sa kompanijom Pađeni iz Bileće, te da sav spoljnotrgovinski promet mlijeka i mliječnih proizvoda ide preko ministarstva.

- Informisao sam načelnika da će u narednih četiri godine oko 34 miliona KM sredstava biti distribuisano putem UNDP u obliku granta. To je šansa za ljude na Palama koji žele da se bave time. Raduje me činjenica da postoji potpuno razumijevanje Јugovićem oko tih projekata - naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, potrebno je zaštititi i lokalne drvoprerađivače u smislu da oko 70.000 metara kubnih drvnog etata ostane paljanskim drvoprerađivačima.

- Važno je da sačuvamo domaću proizvodnju putem mjera ograničenja izvoza, takozvane oblovine iz BiH. U tom segmentu ću u narednim danima razgovarati sa javnim preduzećem Šume Republike Srpske i resornim ministrima Republike Srpske i FBiH kako bismo omogućili da ostane što više primarne proizvodnje u entitetima, čime bismo ovu vrstu distribucije etata ostavili domaćim proizvođačima, a oni bi imali obavezu da zaposle lokalno stanovništvo - istakao je Košarac.

On je dodao da je to jedna od dobrih politika koje će zagovarati u narednom periodu.

Јugović je rekao da je na današnjem sastanku razgovano o krupnim projektima koji bi mogli u budućnosti da se realizuju kada je riječ u oblasti turizma, prerade drveta i svega što doprinosi razvoju lokalne zajednice.

- Razgovarali smo o kapitalnim projektima i o tome šta je opština Pale dužna da pripremi kada je u pitanju dokumentacija, kako se može bolje i brže sarađivati sa UNDP-om i drugim institucijama koji imaju dovoljno sredstava za grant - rekao je Јugović.

On je dodao da će i dalje sarađivati sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.