latinica  ћирилица
02/07/2020 |  17:43 ⇒ 18:50 | Autor: SRNA

Ustavni sud BiH odbacio zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a o odgađanju lokalnih izbora

Ustavni sud BiH odbacio je danas zahtjev poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti odluke Centralne izborne komisije BiH o odgađanju lokalnih izbora za 15. novembar, navodeći da je to u nadležnosti redovnog suda.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Ustavni sud razmotrio je zahtjevu 28 poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a BiH i ocijenio da nije nadležan za odlučivanje u ovom slučaju.

Ustavni sud je na plenarnoj sjednici naglasio da se u konkretnom slučaju radi o ocjeni zakonitosti akta za koji postoji sudska zaštita pred redovnim sudom i bez obzira na moguću ocjenu o kršenju zakona, u postupku pred Ustavnim sudom se ne može cijeniti zakonitost opšteg akta, već ustavnost, ako su ispunjeni uslovi koji su već navedeni u praksi Ustavnog suda, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

- Imajući u vidu tvrdnje iz zahtjeva u pogledu neustavnosti i nezakonitosti osporene odluke, koje se odnose na produženje trajanja mandata izabranih predstavnika, nemogućnost odgađanja izbora u cijelosti, razloge za odgađanje izbora zbog nemogućnosti glasanja i nepridržavanje roka do kojeg se izbori mogu odgoditi, Ustavni sud smatra da se radi o nadležnosti redovnog suda - navodi se u saopštenju.

SNSD je 26. maja uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke Centralne izborne komisije BiH da izbori budu odgođeni za 15. novembar.

Lokalni izbori u BiH bili su zakazani za 4. oktobar, ali ih je CIK prolongirao za 15. novembar.