latinica  ћирилица
04/07/2020 |  09:03 | Autor: SRNA

Čubrilović: Kozara - simbol herojske borbe i velike žrtve srpskog naroda

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je, povodom obilježavanja 78 godina od Bitke na Kozari, da je Kozara do danas simbol herojske borbe i velike žrtve koju je dao srpski narod za slobodu.
Nedeljko Čubrilović - Foto: SRNA
Nedeljko ČubrilovićFoto: SRNA

- Veliku žrtvu dao je narod Kozare i Potkozarja u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu. Na Kozari su u bespoštednoj borbi sa fašistima živote izgubile desetine hiljada boraca, ali i civila, žena i djece. Danas je dan kada svi zajedno treba da podsjetimo na tu herojsku bitku i veliku žrtvu zarad slobode čovječanstva i da odamo počast herojskom narodu Kozare - istakao je Čubrilović.

On je dodao je je Kozara mjesto koje svjedoči ne samo o žrtvi srpskog naroda i njegovom herojstvu, nego prije svega o slobodarskoj tradiciji, ponosu i prkosu i onda kada izgleda da je, zbog brojnosti i snage neprijatelja, ta bitka unaprijed izgubljena, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

- Srpski narod sa Kozare i danas glasno poručuje da je njegov zavjet mir i sloboda. U tom zavjetu odzvanjaju glasovi i mrtvih predaka i živih potomaka. To je oporuka koja se ne krši - poručio je Čubrilović.

Na Mrakovici će danas biti obilježeno 78 godina od bitke na Kozari u kojoj je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 ih je protjerano i internirano u logore.

Bitka na Kozari počela je 12. juna 1942. godine i trajala do noći između 3. i 4. jula, kada je probijen neprijateljski obruč. Ova bitka se pominje i kao kozaračka epopeja i to je prostor na kojem je počinjen jedan od najvećih genocida nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu