latinica  ћирилица
04/07/2020 |  10:37 ⇒ 10:56 | Autor: SRNA

Doboj: Obilježen Dan borca

Dan borca, 4. jul, u Doboju je danas obilježen polaganjem vijenaca kod Spomen-kosturnice u Parku narodnih heroja.
Doboj - Foto: SRNA
DobojFoto: SRNA

Doboj je zbog geostrateške važnosti u Drugom svjetskom ratu bio važno uporište ustaško-domobranskih i njemačkih snaga protiv kojih se narod dobojsko-ozrenskog kraja borio sve do oslobođenja grada 17. aprila 1945. godine.

Ispod humke Spomen-kosturnice sahranjeno je 184 učesnika NOR-a, od kojih je pet narodnih heroja dobojskog kraja.

Na jednom spomen-obilježju ispisana su imena 111 učesnika ustanka iz 1941. godine, koji su tokom oktobra te godine na prevaru pohvatani, a zatim strijeljani, nakon što ih je osudio ustaški prijeki sud.

Predsjednik dobojskog Udruženja antifašista i boraca NOR-a Novak Radojčić rekao je novinarima da je u okolnostima revizije istorije i preispitivanja ideologije NOR-a od struja, čije su nacističke i fašističke ideje poražene u Drugom svjetskom ratu, neophodno obilježavati ovaj dan i ukazivati mladima da se prošlost ne smije zaboraviti.

Dobojskom udruženju odnedavno se pridružio profesor Perica Gojković, koji je rekao da mu je cilj da ga kadrovski i materijalno osnaži da bi se od zaborava sačuvale tekovine i tradicija NOR-a.

Osamdesetsedmogodišnji Bogdan Đurđić rekao je da je razočaran u mlade generacije koje s podozrenjem gledaju na tekovine NOR-a, jer ovu borbu nisu izučili u obrazovnom sistemu.

U NOR-u i partizanskim odredima u Drugom svjetskom ratu sa dobojskog područja učestvovalo je 4.250 boraca, od kojih je 650 poginulo u borbama, a u jasenovački i u druge ustaško-fašističke koncentracione logore odvedeno i ubijeno 660 boraca i civila