latinica  ћирилица
04/07/2020 |  12:18 ⇒ 19:23 | Autor: SRNA

Kozara simbol otpora

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije Zoran Antić izjavio je danas da je Kozara startiše Srba u Drugom svjetskom ratu i simbol otpora, stradanja i borbe srpskog naroda za opstanak.
Kozara - Foto: RTRS
KozaraFoto: RTRS

- Ni kovid-19, ni bilo šta nas ne može spriječiti da budemo zajedno sa našim narodom u Republici Srpskoj - rekao je Antić novinarima na Mrakovici gdje se danas obilježava 78 godina od Bitke na Kozari.

On je naveo da je srpski narod u 18, 19. i 20. vijeku dao mnogo žrtava u borbi za slobodu, a protiv svih onih koji su željeli da Srbi nestanu na ovim prostorima.

- Kada govore o tome da smo mi genocidni, naprotiv, genocid je izvršen nad srpskim narodom, srpski narod je najviše stradao i svi su dužni da poštuju srpske žrtve - rekao je Antić.

On je najavio da će se Vlada Srbije truditi da zajedno sa Vladom Srpske na svim mogućim mjestima, na svakom kamenu, obilježimo stradanje bilo kojeg srpskog borca i civila i nedužnog lica koje je dalo svoj život.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je ova planina nekada hučala od eksplozija granata, bombardovanja avionima i štektanja mitraljeza, a da danas živi mirno i da narod s Kozare danas šalje poruke mira.

- Kult sjećanja na stradali narod i borce Kozare se nastoji održati u svim uslovima da mlađe generacije vječno pamte strašne događaje i teška vremena na legendarnoj planini - dodao je Đaković.

U ime institucija Repubike Srpske, vijenac su položili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar rada i boračko invalidske zaštite Duško Milunović, koji je i predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

U ime Vlade Srbije Antić je, sa predstavnicima udruženja koja njeguju sjećanje na Drugi svjetski rat, položio vijenac kod Centralnog spomenika.

Ruže su položili predstavnici konzulata Srbije u Banjaluci, ruske Ambasade u BiH, gradova Prijedor i Gradiška, opština Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica, Laktaši i Srbac, SUBNOR-a, Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata iz Republike Srpske, Udruženja Јasenovac iz Banjaluke, Boračke organizacije Republike Srpske i drugih organizacija od javnog interesa i proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Današnjem obilježavanju 78 godina od Bitke na Kozari prisustvovao je ograničen broj zvanica u skladu sa epidemiološkim mjerama.