latinica  ћирилица
04/07/2020 |  16:57 | Autor: RTRS

Višković: Stradanje srpskog naroda na Kozari jak simbol borbe za slobodu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je, povodom obilježavanja 78 godina od bitke na Kozari, da je stradanje srpskog naroda na Kozari izuzetno jak simbol borbe za slobodu.
Radovan Višković (Foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Radovan Višković (Foto: twitter.com/Vlada_Srpske)

- Žrtva koju je Kozara podnijela zadužila je nas i buduće generacije da baštinimo vrijednosti slobodarskog duha i Narodno-oslobodilačke borbe - naveo je Višković.

On je isakao da je pruženi otpor pokazao veliku snagu i hrabrost kako boraca, tako i civilog stanovištva tog kraja, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

- Na nama je i da ne dopustimo umanjivanje značaja događaja kao što je bitka na Kozari i iskrivljavanje istorijskih činjenica, uz želju da se ovakvo stradanje više nikada ne ponovi - naveo je Višković.

Na Mrakovici je danas obilježeno 78 godina od bitke na Kozare u kojoj je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 je protjerano i internirano u logore.

Bitka na Kozari počela je 12. juna 1942. godine i trajala do noći između 3. i 4. jula, kada je probijen neprijateljski obruč. Ova bitka se pominje i kao kozaračka epopeja i to je prostor na kojem je počinjen jedan od najvećih genocida nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu.