latinica  ћирилица
07/07/2020 |  18:47 | Autor: SRNA

Dodik: Nivo BiH nije donosio adekvatne mjere da bi olakšao posljedice epidemije

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas na Јahorini da nivo BiH nije pokazao da razumije poteškoće privrede i da organi BiH nisu donosili adekvatne mjere kako bi olakšali posljedice epidemije virusa korona.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Dodik je istakao da je veoma raspoložen da učestvuje u svim diskusijama, poput današnjeg okruglog stola o temi "Kako održati poslovanje u otežanim uslovima izazvanim virusom korona?" kako bi se došlo do najboljih rješenja, a jedno od njih jeste promjena stope obavezne rezerve Centralne banke BiH, s ciljem obezbjeđivanja kvalitetnog noca koji bi mogao da bude usmjeren u privredne aktivnosti.

Dodik je istakao da ekonomiji u okruženju, prije svega u EU, stoji na raspolaganju niz mehanizama koji oni masovno kopriste da bi pomogli život i realnu priveredu i pri tome, bez pokrića, štampaju novac, ali to je nešto što ne može dugo da traje.

- Ono što sada kod nas otežava probleme, jeste da smo ušli u uslove deflacije, što znači da imamo niže cijene robe, a veću potražnju, što može dovesti do akumulacije robe i do problema njenog uskladištenja - rekao je on.

Srpski član Predsjedništva BiH je na otvaranju okruglog stola "Kako održati poslovanje u otežanim uslovima izazvanim virusom korona?" na Јahorini upozorio da dolaze još teža vremena u pogledu poslovanja i saniranja ekonomskih šteta, te da treba sačuvati ekonomiju i svako radno mjesto.

- Mislim da je svima jasno koliko su ogromne posljedice epidemije virusa korona i zato je veoma važno da održimo dijalog između različitih faktora u društvu, prije svega između Vlade Republike Srpske i cijele poslovne zajednice, sa kojima svi zajedno treba da budemo usmjereni da sačuvamo našu ekonomiju i svako radno mjesto - poručio je Dodik.