latinica  ћирилица
13/07/2020 |  13:20 ⇒ 14:40 | Autor: RTRS

Pojačane kontrole poštivanja mjera u Srpskoj

U dane proteklog vikenda Republička uprava za inspekcijske poslove je u saradnji sa inspektorima jedinica lokalne samouprave vršila pojačane kontrole poštivanja mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama.
Inspektorat Republike Srpske - Foto: ilustracija
Inspektorat Republike SrpskeFoto: ilustracija

Izvršeno je ukupno 595 inspekcijskih kontrola na području Republike Srpske, od čega je 15 bilo sa utvrđenim nepravilnostima.

Subjektima kontrole izrečene su kazne u vrijednosti od 15.100 KM, a iz razloga jer se isti nisu dosljedno pridržavali propisanih preventivnih mjera koje se odnose na obezbjeđivanja socijalne distance i broj lica koja su istovremeno boravila u objektu, te korišćenje zaštitne opreme.

Akcenat u kontrolama i ovog vikenda bio je na kontroli ugostiteljskih objekta u večernjim satima, te vozilima javnog prevoza, koji zbog frekvencije građana na dnevnom nivou predstavljaju visokorizične subjekte.

Imajući u vidu pogoršanje epidemiološke situacije, nadležni inspektori pored redovnih kontrola vrše i pojačan nadzor u popodnevnim satima i u dane vikenda.

Iz Inspektorata upozoravaju privredne subjekte da poštuju mjere zaštite od epidemije. Dolazak inspektora može se očekivati u bilo koje doba dana, a za svako kršenje preventivnih mjera preduzimaće se zakonom predviđene represivne mjere.

Od velikog značaja je da poslovni subjekti svoj rad prilagode trenutnoj situaciji i da prevenciju stave na prvo mjesto, naglašavaju iz Inspektorata. Navedeno je važno ne samo u cilju zaštite korisnika usluga, već i radi zaštite samih radnika, gdje će naša lična odgovornost biti najbolja preventivna mjera.

- Naš zajednički interes je nesmetan rad poslovnih subjekata uz poštivanje svih preventivnih mjera na suzbijanju širenja bolesti izazvane virusom korona, a u cilju što lakšeg prevazilaženja poteškoća izazvanih pandemijom - poručuju iz Inspektorata.