latinica  ћирилица
13/07/2020 |  17:06 ⇒ 18:04 | Autor: RTRS

Psihijatrijska klinika u Modriči dobila donaciju od četiri miliona KM

Bolnica za hroničnu psihijatriju u Modriči, dobila je finansijsku donaciju Razvojne banke Savjeta Evrope. Odobrena sredstva od četiri miliona maraka, namijenjena su za investicije, koje će nakon relizacije poboljšati uslove boravka i liječenja 275 hroničanih duševnih bolesnika.

Kako je planirno već sljedeće godine, nakon provedene tenderske procedure trebalo bi da počne izgradnja bolničkih objekata sa 120 ležajeva. Pored toga planirana je rekonstrukcija i adaptacija svih objekata koji su građeni skoro prije stotinu godina.

- Pored toga ćemo dobiti novi objekat radne terapije, novu zgradu kuhinje, zgradu urpave bolnice. Ono što je posebno važno da će i ostalim objektima biti uređena termoizolacija u cilju energetske efikasnosti - izjavio je v.d. direktora bolnice Siniša Nikić.

Vlada Republike Srpske posredstvom Fonda zdravstvenog osiguranja, u posljednjoj godini povećala je donaciju za liječenje novih 11 pacijenata. Tokom nedavne posjete bolnici ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lućić, obećao je finansijsku pomoć.

- Svu pomoć za koju se obrate dobiće od minstarastva, a to je u prvom redu finansijsku pomoć. Putem projekta Savjeta Evrope će dobiti 120 ležajeva koji će omogućiti kvalitetniji rad ove ustanove - kaže ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić.

Modrička bolnica za hroničnu psihijatriju kadrovski je osposobljena. O 275 pacijenata smještenih u bolnici brine 87 medicinskih radnika. U ovom trenutku na listi čekanja nalazi se 25 pacijenata.