latinica  ћирилица
13/07/2020 |  19:02 ⇒ 21:59 | Autor: RTRS

U Srpskoj 19 novozaraženih, oporavile se 1.663 osobe (VIDEO)

Od posljednjeg epidemiološkog izvještaja u Srpskoj, prijavljen je jedan smrtni slučaj sa utvrđenim prisustvom virusa korona. Potvrđeno je i 19 novozaraženih, od tesitiranih 110 laboratorijskih uzoraka.

Najviše novozaraženih, njih 13 je iz Banjaluke, tri su iz Prnjavora i po jedno iz Kozarske Dubice, Kotor Varoša i Kneževa.

Četiri nova slučaja zaraze potvrđena su i u Brčkom, a riječ je o mlađim osobama.

- Moramo ponovo apelovati da je situacija već ozbiljna. Ne bi bilo dobro da izmakne kontroli - naglasio je Akif Pezerović, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta.

Sve je više mlađih zaraženo virusom. Među 160 aktivnih slučajeva u Bijeljini je i dvoje djece, od šest i osam godina, koja imaju dobru kliničku sliku bez simptoma i tegoba.

Od početka pandemije u Srpskoj je zaraženo više od 140-oro djece. Prisustvo virusa potvrđeno je i kod trudnica.

- Nije dokazan direktan prijenos sa majke na plod putem posteljice. To što se dešavalo, a bilo je i kod nas zaraženih bebica i sa pet i sa sedam mjeseci. Međutim, nismo imali nijedno novorođenče u momentu porođaja da je zaraženo - navela je Vesna Ećim Zlojutro, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Republike Srpske.

U sprečavanju širenja zaraze najbolja prevencija su zaštitna maska, fizička distanca i lična higijena.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ističe da represivne mjere ne mogu da pomognu, koliko pojačan oprez i odgovornost pojedinca. Kaže da je Srpska adekvatno odgovorila na krizu, i da zdravstvene ustanove raspolažu znatnim zalihama opreme.

- Od ponašanja ljudi zavisi kako će to ići. Republika je učinila sve. Mislim da su medicinski radnici veoma izloženi. U teškim uslovima rade. Izloženost traje mjesecima, mnogi od njih su svjesni odgovornosti. Meni je drago što u Kliničkom centru korona nije ušla u centrale blokove - rekao je Dodik.

Virus nije ušao ni u kazneno-popravne ustanove, a resorni ministar Anton Kasipović, na sastanku s predstavnicima Sindikata pravosuđa, izrazio je zadovoljstvo preduzetim mjerama.

Na potrebu pridržavanja mjera, prvenstveno među mlađom populacijom, upozorio je i šef Tima za praćenje preporuka i mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, Nenad Stevandić.

- Molim vas da učestvujemo svi u ovoj pobjedi jer bez kolektivne svijesti gdje svaki pojedinac učestvuje u dezinfekciji, distanci i provođenju epidemioloških mjera, nošenju maski i čuvajući sebe, svoju porodicu, komšije prijatelje i građane, tako jedino možemo da izađemo na kraj sa ovim virusom - naglasio je Stevandić.

Novi slučajevi zaraze i u Federaciji. Od posljednjeg epidemiološkog izvještaja, registrovan je 71 slučaj u osam kantona.