latinica  ћирилица
21/07/2020 |  07:32 ⇒ 20:13 | Autor: SRNA

NSRS o Prijedlogu zakona o poreskom postupku

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske raspravljali su o Prijedlogu zakona o poreskom postupku. Prethodno je razmotren Prijedlog zakona o sportu Republike Srpske.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: Wikipedia
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: Wikipedia

 

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da u Poreskoj upravi Republike Srpske ima dugova još od 1996. godine do danas koji se olako ne otpisuju.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini o Prijedlogu zakona o Poreskom postupku Republike Srpske, Vidovićeva je rekla da nijedan poreski službenik u roku od 10 godina neće propustiti da ne opomene poreskog obveznika na dugovanje koje se ne otpisuje.

Prijedlogom zakona o poreskom postupku Republike Srpske pojednostavljuju se određene procedure, kako za poreskog obveznika, tako i za Poresku upravu Srpske u čijoj je nadležnosti primjena ovog zakona, rekla je ministarka finansija Zora Vidović obrazlažući ovaj prijedlog u Narodnoj skupštini.

-------------

Ministarka porodice, omladine i sporta Srpske Sonja Davidović rekla je u završnoj riječi da već postoji određeno sistemsko rješenje vezano za poreska dugovanja sportskih kolektiva koja će im onemogućiti proces transformacije, i to je nešto što će biti rješavano u nekom narednom periodu.

Ona je dodala da će treneri koji budu radili sa djecom morati proći i obuke koje će voditi visokoškolske ustanove, koje će kreirati i programe za sportska usavršavanja višegodišnjih sportista koji žele da i dalje budu prisutni u sportu.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je da je Prijedlog zakona o sportu pripreman dugo i temeljito i treba da obuhvati sve segmente koje čine sport, kao i da treba omogućiti da sport bude što masovniji i kvalitetniji.

- Sport sve više postaje profesija i pola zemaljske kugle na neki način učestvuje u sportu i značaj sporta u Srpskoj treba biti jedno od najvažnijih pitanja jer to je ujedno i odraz društva. Sport ne postoji bez novca, ne samo profesionalni, nego i amaterski - istakao je Žunić tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu zakona o sportu.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić rekao je da je Prijedlog zakona o sportu dobra osnova da se sport u Srpskoj još više razvija i da se poboljša položaj lica koja se bave sportom.

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović rekla je na sjednici Narodne skupštine Srpske da je Prijedlog zakona o sportu sistemski akt koji ima podršku najšire sportske i stručne javnosti u Republici Srpskoj.

Davidovićeva je, obrazlažući ovaj prijedlog pred narodnim poslanicima, podsjetila da je Nacrt zakona usvojen u decembru prošle godine i da je Radna grupa, formirana za izradu prijedloga zakona, razmotrila sve prijedloge i sugestije date na javnim raspravama koje su uslijedile

-----------

Prijedlogom zakona o izmjeni i dopunama Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske uvodi se postupak dodjele podsticaja za povećanje plate radnika, rekao je pomoćnik ministra privrede Srpske Velimir Andrić.

Obrazlažući prijedlog ovog zakona, Andrić je rekao da se ovim aktom precizira da privredni subjekti iz javnog sektora ne mogu biti korisnici podsticajnih sredstava uređenih ovim zakonom, uz izuzetak pravnih lica koja posluju u oblasti prerađivačke industrije i ugostiteljstva.

Prema njegovim riječima, razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi otklanjanja pravne praznine koja se odnosi na uređenje odnosa između početnog iznosa plate i iznosa najniže plate u Republici Srpskoj.

-------------

Poslanici su razmotrili su Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju kojim se produžavaju propisani rokovi za uvođenje liberalizacije cijena osiguranja od autoodgovornosti za period od tri godine.
Ministar finansija Srpske Zora Vidović je u završnoj riječi navela da je ovaj akt bio pripremljen u februaru i da je prvobitno razmišljanje bilo da se s njim ide u proceduru prvo u formi nacrta, pa prijedloga.

- Nastupila je epidemija virusa korona, pa nismo bili u prilici. Žao mi je što naša društva nisu bila u stanju da dođu u taj kapacitet da mogu prihvatiti liberalizaciju. Na sreću ovog sektora mi smo u mogućnosti da pomjeramo rokove i to smo uradili - rekla je Vidovićeva i dodala da se i FBiH odlučila na prolongiranje rokova liberalizacije.

--------------

Poslanik SNSD-a Igor Žunić rekao je o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, da će se liberalizacija u osiguranju definitivno desiti jer je to jedna od obaveza BiH na njenom evropskom putu, te da je potrebno pripremiti domaća osiguravajuća društva za takve procese.

Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju produžavaju se propisani rokovi za uvođenje liberalizacije cijena osiguranja od autoodgoornosti za period od tri godine, izjavila je ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović.

----------------

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je u Srpskoj ove godine zasijano više obradivog zemljišta nego što je godišnji prosjek i da Vlada za regresiran dizel ove godine izdvaja 7,5 miliona KM.

Ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić rekla je da je do sada izdato 3.500 turističkih vaučera i da nema nikakve diskriminacije prilikom donošenja rješenja o učešću turističkih objekata za smještaj koji se prijavljuju za ove aktivnosti.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović rekao je da bi do 30. septembra kineski investitor trebao da pribavi sve potrebne dozvole, te uradi plansko-projektnu dokumentaciju za izgradnju auto-puta Banjaluka–Prijedor.

Popović je rekao da bi se potom prešlo u drugi fazu, kada bi Republika Srpska trebala da uradi poslove eksproprijacije zemljišta, te da se ide dalje u realizaciju ovog projekta.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prihvatili su danas imenovanje Branislave Milekić za člana Državne regulatorne komisije za električnu energiju iz Republike Srpske.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da očekuje da će Garantni program u velikoj mjeri biti realizovan preko sredstava Investiciono-razvojne banke  Republike Srpske.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da se ne razmatra uvođenje vanrednog stanja u Srpskoj zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom virusa korona.

--------------

Poslanici su prije toga usvojili dnevni red.

Na prijedlog Vlade Republike Srpske dnevni red je dopunjen Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o podsticajima u privredi Srpske po hitnom postupku.

Vlada je povukla sa dnevnog reda Nacrt zakona o protivgradnoj zaštiti.

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske, koji je održan prije početka sjednice parlamenta prihvatio je zahtjev Kluba poslanika SNSD-a da sa dnevnog reda budu povučeni svi izvještaji i informacije.

Na zahtjev poslanika PDP-a Јelene Trivić sa dnevnog reda je povučen njen prijedlog Nacrta zakona o izmjenama i dopuni Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Republike Srpske.

Poslanici bi trebalo da razmatraju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o jedinstvenom registru finansijskih izvještaja Srpske i Prijedlog zakona o poreskom postupku Republike.

Na dnevnom redu su i prijedlozi zakona o izmjenama Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju po hitnom postupku, o izmjenama i dopunama Zakona o računovodstvu i reviziji Republike Srpske, kao i Prijedlog zakona o sportu Srpske.

Biće razmatrani Nacrt izmjena i dopuna Zakona o gasu.