latinica  ћирилица
21/07/2020 |  13:30 | Autor: SRNA

Žunić: Liberalizacija će se definitivno dogoditi

Poslanik SNSD-a Igor Žunić rekao je, tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, da će se liberalizacija u osiguranju definitivno desiti jer je to jedna od obaveza BiH na njenom evropskom putu, te da je potrebno pripremiti domaća osiguravajuća društva za takve procese.
Igor Žunić - Foto: RTRS
Igor ŽunićFoto: RTRS

Žunić je podsjetio da je BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ sa EU i da se član 89 tog sporazuma odnosi na oblast osiguranja.

- Definitivno će se desiti i ta liberalizacija i smatram da naša osiguravajuća društva nisu na pravi način shvatila šta nas čeka u budućnosti, kada se na našem tržištu pojave i ozbiljna i velika osiguravajuća društva. Moramo biti spremni da uđemo u takvu utakmicu - naglasio je Žunić.

Poslanik DNS-a Duško Ivić smatra da će proces liberalizacije regulisati tržište osiguranja u saobraćaju, kao i da, umjesto djelimične, treba uvesti potpunu liberalizaciju jer bi to bilo bilo povoljnije za osiguravajuća društva.

Ivić je napomenuo da osiguravajuća društva moraju snositi odgovornost za svoj rad.

Poslanik SDS-a Zoran Vidić rekao je da je ovaj zakonski akt proizašao iz direktiva EU, navodeći da se domaća osiguravajuća društva nisu pripremila za ono što će se dešavati na tržištu osiguranja.

- Mi, kao i društvo, moramo da promovišemo domaće. Postavlja se pitanje da li postoji neki operativni plan da se domaća osiguravajuća društva pripreme za te tri godine, za koliko je prolongiran rok liberalizacije - naveo je Vidić.

Poslanik PDP-a Ljubiša Krunić rekao je da će Klub PDP-a podržati predloženo zakonsko rješenje, te dodao da će njime, prolongiranjem rokova liberalizacije, biti zaštićene domaće osiguravajuće kuće.

Krunić je istakao i da se gradnjom dobre mreže puteva štiti veliki broj osiguravajućih kuća, posebno onih sa malim kapacitetom.