latinica  ћирилица
29/07/2020 |  10:47 ⇒ 15:31 | Autor: RTRS

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske

U Banjaluci se održava 15. posebna sjednica Narodne skupštine. U toku je glasanje.

Klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, SP-a, Demosa, NDP-a, Ujedinjene Srpske, SPS-a i poslaničke grupe Nezavisni poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske su u vezi sa izjašnjenjem o izjavama člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju Odluka Predsjedništva BiH, usvojenih bez konsenzusa na 14. redovnoj sjednici održanoj 22. jula ove godine, veoma štetnim po vitalne interese Srpske predložili više zaključaka.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je danas u Narodnoj skupštini da kada god se preglasa srpski član Predsjedništva BiH, preglasava se Republika Srpska, te da je u tom pogledu uvijek potrebno u parlamentu zaštititi vitalni republički nacionalni interes.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je na posebnoj sjednici parlamenta da MUP podržava sve inicijative koje doprinose borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, ali da memorandum koji je odobrilo Predsjedništvo BiH o saradnji sa SAD u vezi sa upotrebom putničkih informacija ne štiti osnovna ljudska prava građana BiH niti prati ustavnu strukturu u BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je nadležnost u oblasti obrazovanja isključivo na Republici Srpskoj.

Dodik smatra da je odluka o odobravanju i zaključivanju Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija veoma štetna po interese Republike Srpske i nije u skladu sa Ustavom BiH.

Dodik je izjavio je da je ponosan što Republika Srpska ima najjasniju politiku o migrantima čiji je ključni stav da se migranti bez oklijavanja deportuju u zemlje iz kojih dolaze.

------------------

Poslanici će se, na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, izjašnjavati o tri odluke, koje su u Predsjedništvu usvojene preglasavanjem. Riječ je o Odluci o odobravanju Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika PISA 2021. i Odluci o odobravanju zaključivanja Ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021.

Zaštita vitalnog interesa odnosi se i na izjavu o proglašenju Odluke o odobravanju zaključivanja Memoranduma između Ministarstva bezbjednosti BiH i američkog Ministarstva unutrašnje bezbjednosti o saradnji.

Prenos na našem programu i portalu.

Povezane vijesti:

Posebna sjednica NSRS - ključno jedinstvo oba bloka (VIDEO)