latinica  ћирилица
31/07/2020 |  13:22 | Autor: SRNA

Potpisan sporazum o većoj pomoći srpskim povratnicima u FBiH

Predstavnici Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije i Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Srbija-AP Vojvodina potpisali su danas u Banjaluci sporazum o saradnji, čiji je cilj pružanje veće pomoći srpskim povratnicima u Federaciji BiH /FBiH/.
Sporazum - Foto: RTRS
SporazumFoto: RTRS

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić rekao je novinarima da je Sekretarijat dugo radio sa Fondom na tekstu ovog sporazuma da se pomoć Srbima u FBiH dodatno institucionalizuje.

On je istakao da se ovim poštuje Sporazum o specijalnim paralelnim vezama između Republike Srpske i Srbije koji je dat Dejtonskim mirovnim sporazumom, te Protokol o saradnji između Vlade AP Vojvodine i Vlade Republike Srpske koji je potpisan 2017. godine.

- Osim pomoći Srbima u FBiH, Sekretarijat i Fond od danas će zajedno raditi i razvijati saradnju u smislu unapređenja ljudskih kapaciteta, aplikacije za zajedničke projekte i razvijanje programa pomoći za izbjegla i raseljena lica u FBiH, Republici Srpskoj, AP Vojvodini - rekao je Aćić.

On je rekao da je potpisan i ugovor o sufinansiranju realizacije projekata održivog povratka za ovu godinu sa Udruženjem "Koordinacija Srba" Mostar, koji takođe, ima za cilj pružanje veće pomoći Srbima povratnicima u FBiH.

Aćić je podsjetio da je Vlada Republike Srpske dala saglasnost na ovaj ugovor, te iz sredstava budžetske rezerve izdvojila 150.000 KM i zadužila Republički sekretarijat da potpiše sporazum o sufinansiranju i realizacije Projekta održivog povratka za ovu godinu.

- Ovakva vrsta pomoći je neophodna zato što sa nivoa federalnih i kantonalnih institucija u FBiH Srbi povratnici ne dobijaju adekvatan nivo pomoći - istakao je Aćić.

Aćić je najavio da će Republički sekretarijat sličan sporazum uskoro potpisati sa Komesarijatom Vlade Srbije za izbjeglice, za čije je potpisivanje Vlada Republike Srpske dala saglasnost, a koji će, takođe, biti usmjeren za pomoć srpskim povratnicima u FBiH.

- Ovim sporazumom predviđen je značajan kontingent pomoći u poljoprivrednoj mehanizaciji i kućnim aparatima za Srbe povratnike u FBiH - istakao je Aćić.

Direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Srbija-AP Vojvodina Duško Ćutilo rekao je novinarima da potpisani sporazum sa Republičkim sekretarijatom za raseljena lica i migracije na neki način predstavlja još jedan korak u međusobnoj saradnji.

- Fokusirali smo se na to da zajednički pomognemo srpske povratničke sredine u FBiH. Na ovaj način želimo da uvežemo da više institucija zajedno realizuju projekte koji su od značaja za srpsku zajednicu u FBiH - istakao je Ćutilo.

On je rekao da će se kroz formiranje zajedničkog radnog tijela uvezati zahtjevi institucija i udruženja.

- Iduće sedmice obezbijedićemo jedan šleper stočne hrane za domaćinstva koja se bave stočarstvom u opštinama Bosanski Petrovac, Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo. Nakon toga, krenućemo u realizaciju i drugih projekata - istakao je Ćutilo.

Predsjednik Udruženja "Koordinacija Srba" Mostar Dušan Golo rekao je da će pomenuti iznos sredstava od 150.000 KM biti utrošen za objekte infrastrukture i škola, a ostatak na troškove kancelarije ovog udruženja.

Golo je podsjetio da srpska zajednica u Mostaru odavno ima saradnju sa Vladom Republike Srpske, ističući da Vlade Srpske i Srbije već dugo ulažu sredstva kako bi se poboljšao položaj srpskog naroda u tom gradu.

- To se odnosi na izgradnju povratničkih kuća, izgradnju tri doma kulture, te finansiranje manifestacija iz oblasti kulture - istakao je Golo.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima u Mostaru, Golo je rekao da će se nakon osam godina konačno održati izbori u ovom gradu, gdje će Srbi imati mogućnost da preko svojih izabranih predstavnika utiču na svaku odluku koje donosi Gradsko vijeće.

Golo je zaključio da su Srbi u FBiH konstitutivan narod, ali da je problem što se taj dio Ustava FBiH ne sprovodi u praksi.