latinica  ћирилица
31/07/2020 |  16:22 ⇒ 16:41 | Autor: RTRS

UKC Srpske reagovao na saopštenje Inspektorata

Povodom saopštenja Inspektorata Republike Srpske i dijela koji se odnosi na izjavu generalnog direktora UKC Srpske, dr Vlade Đajića u Dnevniku plus RTRS-a, Univerzitetski klinički centar Republike Srpske izdao je saopštenje.
UKC Republike Srpske - Foto: RTRS
UKC Republike SrpskeFoto: RTRS

Saopštnje prenosimo u cijelosti:

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske je najveća zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj u kojoj se liječi najveći broj pacijenta, a pritisak u ovako teškoj epidemiološkoj situaciji na zdravstvene radnike i našu ustanovu je neizdrživ, što je vidljivo kroz sve aktivnosti koje su sprovođene od početka pandemije i o kojima je javnost redovno obavještavana.

Dr Vlado Đajić, generalni direktor UKC Srpske, prilikom gostovanja u Dnevniku plus RTRS nije spomenuo instituciju Inspektorat Republike Srpske niti je komentarisao njen rad. Ne sumnjamo u podatke koje su objavili u saopštenju, u obim i težinu posla inspektora, kao ni u činjenicu da im nije lako da to čine u ovako otežanim okolnostima.

Kada se pažljivo čuje i pogleda izjava može se uočiti da dr Đajić nije iznio svoje mišljenje nego prenio poruku medicinskog osoblja (što se može vidjeti i čuti u izjavi) koje je na izmaku snaga zbog povećanog priliva pacijenata i otežanih uslova rada. Izjava se isključivo odnosi na gužve u ugostiteljskim objektima, na nepoštovanje propisane distance i nenošenje zaštitnih maski, te samo na one inspektore čiji je opis posla da to spriječe. Svima je poznato da se mjere u pojedinim objektima ne poštuju i uočljivo je da se na malom prostoru okuplja veliki broj ljudi, a da je pri tom fizička distanca čak nedopustivih 20 centimetara između osoba, te da se nepoštovanjem tih mjera virus korona veoma brzo širi u zajednici što rezultira time da su nam sve zdravstvene ustanove pune hospitalizovanih pacijenata oboljelih od Kovid-19.

S obzirom na činjenicu da se zbog trajanja teške epidemiološke situacije svi zajedno nalazimo u vrlo zahtjevnoj situaciji, te da smo na izmaku snaga, izjava dr Đajića treba da bude "vjetar u leđa" svim onima koji sprovođenje mjera shvataju olako i time dodatno opterećuju zdravstveni sistem Republike Srpske, navodi se u saopštenju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.