X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
06/08/2020 |  11:09 ⇒ 11:36 | Izvor: sputniknews.com

Eksplozija u Bejrutu treća po snazi u istoriji

Eksplozija u Bejrutu, glavnom gradu Libana, treća je po snazi u istoriji, odmah poslije eksplozije nuklearnih bombi u Hirošimi i Nagasakiju, kaže Kristofer Bazbi, britanski stručnjak za efekte jonizujućeg zračenja i sekretar Evropskog komiteta za rizike radijacije.
Bejrut (Foto: REUTERS/Aziz Taher) -
Bejrut (Foto: REUTERS/Aziz Taher)

Guverner Bejruta Marvan Abud već́ je uporedio eksploziju u bejrutskoj luci, usljed koje je nastala i karakteristična "pečurka", s eksplozijama nuklearnih bombi u japanskim gradovima 1945. godine.

Bazbi ima i naučnu argumentaciju za takvo poređenje. U bejrutskoj luci eksplodiralo je više od 2.700 tona šalitre, hemijskog jedinjenja koje ima sličnu eksplozivnu snagu kao TNT.

​To znači da je eksplozija 2.700 tona šalitre slična snazi eksplozije 2,7 kilotona TNT. Prema njegovoj računici, eksplozija u Bejrutu treća je po snazi u istoriji, odmah poslije eksplozije nuklearnih bombi u Hirošimi i Nagasakiju.

- Bomba u Hirošimi imala je snagu između 10 i 12 kilotona TNT. Prema tome, eksplozija u Libanu imala je trećinu snage bombe iz Hirošime - kaže Bazbi.

On objašnjava i da se "pečurka" tokom eksplozije u Bejrutu pojavila na sličan način kao što se to događa kod nuklearnih bombi.

- Јak udarni talas napravio je kompresiono prstenje u vodenim isparenjima, kao što bi to uradila i nuklearna bomba kada se detonira u blizini vodene površine - navodi naučnik.

Eksplozije sličnih hemijskih jedinjenja kao u Bejrutu događale su se i u prošlosti, ali nijedna nije bila snažna kao ova u Libanu.

- Јedna se dogodila u Teksasu, takođe u luci, a druga u Njemačkoj dvadesetih godina 20. vijeka u jednom skladištu. Međutim, ova u Bejrutu je najveća poslije Hirošime i Nagasakija - zaključuje britanski ekspert, prenosi Sputnjik.