latinica  ћирилица
08/08/2020 |  12:21 ⇒ 12:46 | Autor: RTRS

Arlov na pomenu u Glini za 145 nastradale srpske žrtve "Oluje"

Predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Milorad Arlov prisustvovao je pomenu i parastosu za 145 civilne srpske žrtve postradalih u "Oluji" koji je održan u Glini na pravoslavnom groblju u Gornjem Selištu.
Arlov na pomenu u Glini - Foto: RTRS
Arlov na pomenu u GliniFoto: RTRS

- Ovo je najmanje što možemo učiniti za nastadale srpske žrtve pretežno sa Korduna koji su nastradali i bez razloga ubijene u "Oluji" 1995.godine kojom je protjerano oko 250.000 Srba iz RSK. Ne smijemo zaboraviti stradanje ovih i svih srpskih žrtava koje su nastradale i bile žrtve "Oluje" i protjerivanja Srba iz Hrvatske - rekao je Arlov.

Pomen civilnim srpskim žtvama za koje se mnoge ni ime ne zna služio je paroh petrinjski Saša Umićević.

Pomen i parastos nakon 25 godina od ovog velikog stradanja civilnih srpskih žrtva organizovalo je Srpsko Vijeće nacionalne manjinje grada Gline.

Na pomenu je prisustvivala zamjenica gradonačelnika Gline Branka Bakšić, Nikola Јanus potpredsjednik Vijeća za nacionalnu manjinu grada Glina, rukovodstvo Srpske nacionalne manjine grada Gline koju je predvodio predsjednik Milan Martinović koji se obratio i zahvalio na prisustvu skupu od 40 Srba koji su se okupili da daju pomen i podsjete na žrtvu svojih sunarodnika.

Ove civilne žrtve su nastradale i ubijene tražeći spas za sebe i svoje porodice nikoga ne napadajući i ne ugrožavajući u spasu za svojim životom.