latinica  ћирилица
08/08/2020 |  14:28 ⇒ 14:48 | Autor: SRNA

Gradiška: Obilježano 28 godina od odbrane grada

Dvadeset osam godina od odbrane Gradiške od agresije Hrvatske vojske obilježeno je danas u Bok Јankovcu gdje je kod spomen-kompleksa služen parastos i položeni vijenci.
Bok Јankovac, Gradiška - pomen - Foto: Twitter
Bok Јankovac, Gradiška - pomenFoto: Twitter

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Radomir Graonić istakao je da je Hrvatska prije 28 godina bez ikakvog pravnog i političkog osnova izvršila agresiju na Republiku Srpsku u Gradišci.

On je podsjetio da je 700 pripadnika jedinice Hrvatske vojske "Berbir bojna" u ranim jutarnjim časovima 8. avgusta 1992. godine prešlo rijeku Savu u mjestu Bok Јankovac i napalo srpske odbrambene položaje.

- Namjera je bila da naprave mostobran i stvore uslove za ulazak većih snaga u Gradišku. Naišli su na žestok otpor pripadnika Gradiške brigade, koji su u žestokom okršaju porazili hrvatske snage i natjerali ih da se uz ogromne gubitke povuku preko Save. Nažalost, poginulo je i 16 srpskih boraca, a 22 su ranjena - naveo je Graonić.

On je istakao da se obilježavanjem u Bok Јankovcu pokazuje da žrtva 16 srpskih junaka nije uzaludna, da se cijeni i poštuje svaki život koji je ugrađen u temelje Republike Srpske.

Graonić je dodao da su Srbi odbranili svoje pravo na opstanak samo tamo gdje su politički i vojno bili organizovali.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je Bok Јankovac mjesto gdje su prije 28 godina odbranjena Gradiška i Republika Srpska, jer da su hrvatske snage uspjele u svojoj namjeri to bi imalo nesagledive posljedice.

On je istakao da je obaveza gradskih vlasti da obilježava značajne datume iz svoje istorije i pokloni se stradalim junacima, ali i da razvija Gradišku i Republiku Srpsku i vodi računa o porodicama poginulih i boračkoj populaciji.

- Gradska uprava svake godine uređuje i dograđuje spomen-kompleks u Bok Јankovcu, jer želimo da ovo bude memorijalni centar gdje će učenici osnovnih škola dolaziti da uče o našoj istoriji. Moramo mladim generacijama da prenesemo šta znači sloboda i Republika Srpska, koja je jedini garant opstanka Srba na ovim prostorima -  dodao je Adžić.

Vjence i cvijeće su položili predstavnici Vlade Republike Srpske, predstavnici Lake pješadijske brigade Gradiška, 16. Krajiške motorizovane i 19. Srbobranske pješadijske brigade, udruženja proisteklih iz proteklog rata, Gradske uprave, političkih stranaka i Savjeta mjesne zajednice Bok Јankovac.