latinica  ћирилица
08/08/2020 |  19:20 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

U Srpskoj 72 novozaraženih virusom korona (VIDEO)

U posljednja 24 časa u Srpskoj je testirano 506 uzorka, a virus korona potvrđen je kod 72 osobe.
Virus korona (foto:agencije) -
Virus korona (foto:agencije)

Najviše novozaraženih je srednje životne dobi, a prema mjestu prebivališta najviše ih je iz Banjaluke, Gradiške i Laktaša.

U Bijeljini će uskoro biti napravljena nova kovid bolnica - u sadašnjoj se liječe 32 pacijenta, od kojih je pet na respiratoru i svi su životno ugroženi.

Na 506 urađenih uzoraka potvrđeno je 72 novozaraženih u Republici Srpskoj, 37 muških i 35 ženskih osoba, od kojih je 14 mlađe, 44 srednje i 14 osoba starije životne dobi.

Najviše novih slučajeva je iz Banjaluke, njih 16. Šest je iz Gradiške, pet iz Laktaša, po četiri iz Doboja, Prijedora, Zvornika, Šamca i Foče.

U zadnja tri dana raste broj zaraženih i u Gradišci, a u HES-u i Domu zdravlja kažu da je uzrok nedisciplina građana prilikom privatnih druženja.

- Gradiška, iako frekventan grad na ulazu u Republiku Srpsku i BiH, uspijevala je da sačuva povoljnu epidemiološku situaciju. Od početaka pandemije u Gradišci je registrovan 121 slučaj zaraze virusom korona, od kojih su trenutno aktivna 23 slučaja - rekao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Prema njegovim riječima, većina zaraženih nalazi se u samoizaolaciji, četiri pacijenta su u kovid odjeljenju gradiške Bolnice, a jedan pacijent je na Infektivnoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci.

Iako su u Bijeljini dva nova slučaja, ljekari upozoravaju da se epidemiološka slika svakodnevno mijenja.

Trenutno u Kovid bolnici su 32 pacijenta, od kojih je pet starije životne dobi na respiratoru.

U sklopu redovnih preventivnih aktivnosti dezinfikovane su prostorije bolnice "Sveti Vračevi" i bolnički krug, a najavljeno je i unapređenje uslova za smještaj i liječenje zaraženih pacijenata u novoj Kovid bolnici.

- Kao što vidite, prilaz ovoj bolnici i sama bolnica nije baš u najboljem stanju, i zbog toga pravićemo novu Kovid bolnicu, ovdje na staroj ginekologiji. Sredstva su odobrena, mi smo krenuli u određene procedure javnih nabavki i vjerujem da će u narednom periodu svakako biti završene - naveo je dr Zlatko Maksimović,  v.d. direktora ЈZU Bolnica "Sveti Vračevi".

Trenutno u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske su 72 pacijenta, a u opštim bolnicama 196.

Do sada je potvrđen 5.501 slučaj virusa korona, a preminula je 191 osoba. Oporavilo se 3.087 osoba, a ukupno je testirano 54.021 osoba.