latinica  ћирилица
08/08/2020 |  19:25 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Otvorena PCR laboratorija u Brčkom (VIDEO)

Јavno zdravstvo distrikta Brčko otvorilo je PCR laboratoriju kako bi sopstvenim kapcitetima moglo odgovoriti dnevnim potrebama stanovništva za testiranje na virus korona.
PCR laboratorija u Brčkom - Foto: RTRS
PCR laboratorija u BrčkomFoto: RTRS

Iako je nabavljena sva potrebna oprema i dovoljan broj testova, problem u radu PCR laboratorije, može predstavljati nedovoljan broj potrebnih kadrova.

U PCR laboratoriji u Brčkom, u jednom ciklusu može se obraditi 40 testova na Kovid-19, a u jednom danu 80. Trenutni izazov, je to što nema dovoljno kadrova, a za to je potrebna nova sistematizacija radnih mjesta.

- U ovoj laboratoriji radi jedna doktorica mikrobilog, jedan laborant, koji je stalno zaposlen ,a dvoje ljudi je po ugovoru o djelu, jedno zapravo po ugovoru, drugo volonterski - rekla je Anđa Nikolić, šef Pododjeljenja za javno zdravstvo Distrikta Brčko.

Za rješenje ovog izazova, kao i za realizaciju kapitalnih projekata i nabavku dodatne opreme za zdravstvo distrikta Brčko, rebalansom Budžeta, obezbijeđeno je 4,5 miliona maraka.

- Da bi smo upotpunili i ojačali segment javnog zadrvstva, da bi bio sposoban da odgovori na ovu situaciju u prijedlogu rebalansa budžeta smo pripremili i sredstva za dodatno zapošljavnje i materijalno zapošljavanje javnog zdravstva i mislim da ćemo na taj način biti apsolutno sposobni da odgovorimo na izazove, koje očekujemo - istakao je Siniša Milić, gradonačelnik Distrikta Brčko.

Nakon usvojenog rebalansa, slijedi donošenje novog Zakona o platama.

- Dvije najbitnije stvari su rebalans i Zakon o platama. Bez te dvije stvari oni ne mogu ući u dalje aktivnosti - kaže Uroš Vojinović, poslanik u Skupštini Distrikta Brčko.

Kada je u pitanju zdavlje ljudi, brčanski poslanici ističu da tu ne smije biti kalkulacija.

- S obzirom da smo mi u Brčkom, svi jedan zdravsteni sistem, s obzirom da je proglašeno stanje epidemije, onda bi smo trebali sve raspoložive resurse da povučemo i smjestimo tamo, na mjesto gdje to nedostaje, kako bi smo mogli da radimo posao i kako bi smo mogli da testiramo što veći broj građana - navela je Lidija Ljubojević, poslanik u Skupštini Distrikta Brčko.

Uz PCR kabinet u Brčko je stiglo i 1.000 testova, a pokrenuta je nabavka još 2.000.

I kako se nagovještava, usvajanjem reblansa Budžeta, biće omogućeno otklanjanje svih problema, kada je riječ o testiranju građana.