latinica  ћирилица
08/08/2020 |  19:36 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Turbulentno na tržištu nekretninama u Srpskoj (VIDEO)

Pandemija virusa korona, osim što diktira način života, odrazila se drastično i na trgovinu nekretninama.
Stanovi-ilustracija - Foto: RTRS
Stanovi-ilustracijaFoto: RTRS

U Trebinju, gdje se traži stan više, investotori su, u kratkom periodu, slikovito rečeno, doživjeli pad i rast tražnje i ponude. Poslije prvog talasa pandemije, ljetna slika mnogo je vedrija. Za većinu poslovnih prostora, izuzev najatraktivnijih lokacija, nemaju zainteresovanih.

Poslije proljećne zebnje, investitori tvrde da je polovina godine donijela više nade u prodaju.

Ipak, potražnja stanova nije dostigla nivo s početka godine, ili u odnosu na neki raniji period. Prisustvo korone je vidno, ali izgradnju nisu prekidali.

- Desio bi se haos, u građevini se to nije dogodilo, ali da se redukovalo, jeste, sve se radilo sa oprezom - kaže Milorad Aćimović, investitor, direktor i vlasnik firme "Leoplastika" d.o.o.

Ipak, Trebinje i dalje važi za atraktivnu sredinu za vlasništvo nad nekretninom i življenje, ako ne za stalno, a ono, prema narodnoj, "neka se ima".

- Tome svemu pogoduje sama klima, blizina mora, sve, radi dosta u turizmu, ljudi koji dođu sa strane svidi im se Trebinje - ističe Miladin Stević, investitor, "MIS invest" d.o.o.

Ima, tvrde investitori, očaranosti na prvi pogled, posebno stanovnika zapadnoevropskih zemalja, Skandinavije, sjeverne Amerike.

Najtraženiji su mali ili stanovi kvadrature srednje veličine. Kupuju se, uz rezervaciju, pa čak i na neviđeno. Za trosobne gotovo da niko i ne pita, izuzev pojedinaca dubljeg džepa.

- Mišljenja su podijeljena, imamo različiti profil kupaca, svako bira po svojim mogućnostima - rekla je Teodora Škrivan, agent prodaje nekretnina.

Aćimomić dodaje da se najviše kupuju manji stanovi, garosonjere i jednosobni, a kako ističe, trosobni gotovo nikako.

Cijenu diktiraju kvadratura, lokacija, kvalitet izgradnje, pa je i razlika drastačna, od 1.680 do 2.700 maraka.

Evidentno je, ipak, da su u stalnoj uzlaznoj putanji i u zavjetrini zakona tržišta.

Investitori tvrde da naknade za rentu na izgrađeni prostor, bez obzira na prodaju, moraju platiti u tekućoj budžetskoj godini. Dijelom ih prati i neznatno povećanje cijena građevinskog materijala.