latinica  ћирилица
08/08/2020 |  19:47 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Obilježeno 28 godina od odbrane Gradiške i Republike Srpske od agresije hrvatske vojske (VIDEO)

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca u spomen-kompleksu u Bok Јankovcu obilježeno je 28 godina od odbrane Gradiške i Republike Srpske od agresije hrvatske vojske. U odbrani sjeverne granice Srpske 1992. godine život je izgubilo 16 srpskih boraca.
Bok Јankovac, Gradiška - pomen - Foto: Twitter
Bok Јankovac, Gradiška - pomenFoto: Twitter

Dramatični događaji od prije 28 godina, kada su neprijateljske snage sastavljene uglavnom od muslimana iz Gradiške, potpomognute artiljerijom hrvatskih regularnih snaga, trebalo da uspostave mostobran, još su u svježem sjećanju Bogdana Aleksića.

Kako vrijeme prolazi, odbrana Gradiške prije 28 godina kao i junačka pogibija 16 boraca dobija sve više na značaju, iako niko od nalogodavaca sudski nije procesuiran, poručeno je sa obilježavanja.

- Namjera je bila da naprave mostobran i stvore uslove za ulazak većih snaga u Gradišku. Naišli su na žestok otpor pripadnika Gradiške brigade, koji su u žestokom okršaju porazili hrvatske snage i natjerali ih da se uz ogromne gubitke povuku preko Save. Nažalost, poginulo je i 16 srpskih boraca, a 22 su ranjena - naveo je Radomir Graonić, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je Bok Јankovac mjesto gdje su prije 28 godina odbranjena Gradiška i Republika Srpska, jer da su hrvatske snage uspjele u svojoj namjeri to bi imalo nesagledive posljedice.

On je istakao da je obaveza gradskih vlasti da obilježava značajne datume iz svoje istorije i pokloni se stradalim junacima, ali i da razvija Gradišku i Republiku Srpsku i vodi računa o porodicama poginulih i boračkoj populaciji.

- Gradska uprava svake godine uređuje i dograđuje spomen-kompleks u Bok Јankovcu, jer želimo da ovo bude memorijalni centar gdje će učenici osnovnih škola dolaziti da uče o našoj istoriji. Moramo mladim generacijama da prenesemo šta znači sloboda i Republika Srpska, koja je jedini garant opstanka Srba na ovim prostorima - dodao je Adžić.

Podsjećamo, pripadnici jedinice Hrvatske vojske "Berbir bojna" u ranim jutarnjim časovima prešli su rijeku Savu 8. avgusta 1992. godine u mjestu Bokovi i napali srpske odbrambene položaje.

Nakon žestokog okršaja i snažnog otpora te uz pomoć tenkovske čete sa aerodroma Zalužani, napad je odbijen, uz 16 žrtava na srpskoj strani.