latinica  ћирилица
10/08/2020 |  12:24 | Autor: SRNA

Pupovac: Ukloniti "Za dom spremni!" jer pripada kvislinškoj tvorevini

Saborski poslanik i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ Milorad Pupovac poručio je da ustaški pozdrav "Za dom spremni!" treba "maknuti iz javnog prostora" jer je to pozdrav "kvislinške tvorevine koja je počinila genocid nad Srbima, Јevrejima i Romima".
Milorad Pupovac - Foto: Screenshot/YouTube
Milorad PupovacFoto: Screenshot/YouTube

- Taj pozdrav narušava ono što se u današnjoj Hrvatskoj želi stvoriti, a to su čvrsti demokratski temelji, mir u zemlji, mir na granicama i pomirenje Hrvata i Srba - navodi Pupovac za televiziju RTL.

Pupovac ističe da taj ustaški pozdrav "teško kompromituje Hrvatsku i teško narušava ono što je izgrađeno, kao i ono što treba izgraditi u odnosima Hrvata i Srba".

On ocjenjuje da neki ljudi u Beogradu "nisu bili pripremljeni" na ono što se dešavalo u Kninu 5. avgusta niti su "imali dovoljno informacija".

- Trebaće vremena i još gestova, riječi i djela. Raduje me što je patrijarh srpski, Njegova svetost, Irinej poslao poruku ohrabrenja - kaže predsjednik SDSS-a.

On smatra da je "sada na predstavnicima državne vlasti u Hrvatskoj da sa predstavnicima državne vlasti u Srbiji napravi prve korake".

Pupovac poručuje da "ne treba nastavljati dosadašnju retoriku, bez obzira da li je neko dao povoda za to".

- Hrvatska, sa svoje strane, s obzirom na to da je srpska zajednica učinila i doprinijela, ne treba to činiti. A, sa druge strane, u Hrvatskoj se događaju incidenti svakog ljeta i svake godine - napominje Pupovac.