latinica  ћирилица
10/08/2020 |  19:27 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Do kraja oktobra biće otkupljeno do 20 hiljada tona povrća (VIDEO)

Danas je počeo interventni otkup povrća u Republici Srpskoj radi smanjenja tržišnih viškova. Vlada je iz sredstava Kompenzacionog fonda za ove namjene obezbijedila dva miliona maraka. Na ovaj način do 30. oktobra moglo bi biti otkupljeno do 20.000 tona povrća. Ovu odluku pozdravili su i proizvođači i prerađivači.
Proizvodnja povrća - Foto: RTRS
Proizvodnja povrćaFoto: RTRS

Nikola Aleksić, poljoprivrednik iz Golog Brda kod Bijeljine, pozdravlja odluku Vlade o interventnom otkupu. Kaže da će im to mnogo olakšati situaciju jer su ove godine velike količine tržišnih viškova povrća.

- Otkup ovih viškova i te kako će nam dobro doći da nam olakša situaciju. Svjedoci smo da su nam tržišta zatvorena, da je ova zdravstvena situacija poremetila sve tokove života tako da je ova mjera Vlade u svakom smislu povoljna i pozitivna za nas. Očekujem da se otkup nastaviti i ubuduće da bi mogli da održimo kontinuitet i proizvodnju - dodaje Aleksić.

Za Ibrahima Potokovića iz Јanje ovo je veliki korak za proizvođače.

 - Nadamo se da ovogodišnja proizvodnja više neće biti upitna bar što se tiče cijena i velikog tržišnog viška - kaže Potoković.

Fabrika “Sava Semberija” pored do sada ugovorenih 4.000 tona, spremna je da otkupi i preradi još 8.000 tona povrća.

- Bez obzira da li ljudi imaju s nama ugovore ili ne, mi preuzimamo sve proizvode po cijeni koju smo definisali u januaru mjesecu, i ne zloupotrebljavamo trenutnu situaciju - izjavio je direktor "Sava Semberije" Stevan Filipović.

I preduzeće “Mameks” koje je nedavno počelo sa preradom povrća, a jedni su od najvećih proizvođača povrća potpisnici su ugovora sa Vladom o interventnom otkupu povrća.

- Proizvođači po predatom kilogramu povrća dobijaju 10 pfeninga, a prerađivaču po otkupljeno kilogramu 10 pfeninga. Moja firma je potpisnik za 1.500 tona povrća i kao što ste vidjeli već smo počeli dijeliti boksove za neke količiine krastavca i kupusa - ističe vlasnik preduzeća “Mameks” Mladen Lazić.

Ministar poljoprivrede Boris Pašalić kaže da zbog povećane sjetve, a smanjenja potrošnje, oni koji sada imaju tržišne viškove nisu ostavljeni na cjedilu.

- Ne stimulišemo ono što je ugovoreno nego ono što se ugovara preko postojećih ugovora. Očekujemo da možemo i kroz tu mjeru da izvezemo od pet do sedam hiljada tona. Vlada stimuliše izvoz na način da plati izvozniku po 10 pfeninga po kilogramu - kaže ministar.

Podsjećamo da je 3. avgusta počeo interventni otkup tovnih junadi i svinja za šta je takođe iz Kompenzacionog fonda obezbijeđeno tri miliona maraka.