latinica  ћирилица
10/08/2020 |  19:34 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Istočno Novo Sarajevo: Prijedlog za zgradu Rektorata i Muzičke akademije (VIDEO)

Konkretnim prijedlogom opština Istočno Novo Sarajevo dala je podršku inicijativi za rješavanje problema zgrade Rektorata i Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Plan je da ova visokoškolska institucija dobije svoje sjedište 2022. godine.
Zgrada budućeg rektorata u Istočnom Sarajevu - Foto: RTRS
Zgrada budućeg rektorata u Istočnom SarajevuFoto: RTRS

Zgrada Rektorata simbol je identiteta jednog Univerziteta. Međutim, iako je za 28 godina postojanja izrastao u respektabilnu visokoškolsku instituciju, što potvrđuju i svjetske rang-liste, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i dalje nema vlastito sjedište. Neshvatljivo i neprihvatljivo da se još nije riješio ovaj problem, koji je ponio i oznaku urgentnog, kažu na Univerzitetu.

- Prostorije u kojima se mi trenutno nalazimo su kupljene kroz proces privatizacije. To je nekih oko 900 kvadrata i mi možemo očekivati svaki dan ili da iselimo iz tih prostorija ili eventualno da plaćamo naknadu, odnosno kiriju koja uopšte neće biti mala i za koju Univerzitet nema novac - kaže Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U opštini Istočno Novo Sarajevo, koja podržava i ima odličnu saradnju sa Univerzitetom i u kojoj je sjedište četiri fakulteta, rješenje vide u zgradi koja se nalazi u neposrednoj blizini budućeg studentskog doma što će biti predloženo i Vladi Republike Srpske koja je u prethodnom periodu pokazala spremnost i opredjeljenje da razvija visoko obrazovanje.

Sa rektoratom će biti formiran tim koji će raditi na izradi idejnog, a zatim i glavnog projekta koji će finansirati ova lokalna zajednica.

- To je objekat 58 u Ulici Stefana Nemanje, tačno preko puta Skupštine grada. On je trenutno u privatnom vlasništvu, ali je sigurno moguće naći modalitet za kupovinu tog objekta od strane Vlade i njegovu izgradnju i pretvaranje u zgradu Rektorata i Muzičke akademije. Sve ono što je neophodno, pa čak i po pitanju doprinosa kroz naknadu za rentu i uređenje, mi ćemo kao lokalna zajednica izdvojiti - rekao je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić.

Na Muzičkoj akademiji, koja po ocjeni mnogih predstavlja dragulj Univerziteta, Istočnog Sarajeva i cijele Republike Srpske zadovoljni su što Istočno Novo Sarajevo i resorno ministarstvo imaju razumijevanja za njihov problem smještaja.

- Јedan takav fakultet sa velikim brojem studenata sa izuzetnim rezultatima u umjetničkom radu zaslužuje i zavređuje da konačno ima svoj sopstveni prostor kako bismo studentima pružili maksimalno dobre uslove za dalji nastavak školovanja - naglasila je Maja Žuža, dekan Muzičke akademije.

Plan je da Rektorat i Muzička akademija vlastite prostore, koji će uključivati i reprezentativnu koncertnu dvoranu, dobiju 2022. godine, na 30. rođendan Univerziteta.