latinica  ћирилица
12/08/2020 |  11:25 | Autor: SRNA

"Licidersko srce" ove godine onlajn od 15. do 17. avgusta

Međunarodni dječiji festival folklora "Licidersko srce", u kojem među 15 zemalja svijeta učestvuju i djeca iz Srbije i Republike Srpske, ove godine će, zbog epidemije virusa korona, biti održan onlajn od 15. do 17. avgusta, rekao je Srni Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji koje je suorganizator festivala.
Andrićgrad - Festival folklora "Licidersko srce" - Foto: SRNA
Andrićgrad - Festival folklora "Licidersko srce"Foto: SRNA

"U želji da i u godini pandemije virusa korona, kada su otkazane ili na neodređeno vrijeme odgođene skoro sve manifestacije i javni skupovi u Srbiji i svijetu, ostvarimo neprekidno trajanje jednog od najdražih festivala u ovom dijelu svijeta, odlučili smo da naš festival održimo u onlajn obliku", naveo je Cicović.

On je napomenuo da će ova manifestacija, 12. po redu koju organizuje Udruženje "Era" iz Užica, a Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji je suorganizator, ove godine biti onlajn festival, sa direktnim prenosom u realnom vremenu od 20.00 do 21.30 časova, ali i sa mogućnošću odgođenog praćenja.

"Festival će trajati tri dana. Vjerujemo da će ovo prilagođavanje trenutnoj situaciji biti i svojevrsna nova i lijepa osobenost našeg dečijeg festivala folklora u skladu sa sloganom: `nek se vrti kolo, nek se čuje dečja graja, nek nas igra uvek spaja`", dodao je Cicović.

On je podsjetio da je festival do sada ugostio oko 8.500 djece i mladih iz 40 država, sa pet kontinenata.

"Sada, u uvjerenju da je onlajn način održavanja festivala bezbjedan, da ne donosi nikakve epidemiološke rizike, kao i da i u ovom obliku predstavlja kulturnu i duhovnu komunikaciju među mladima iz cijelog svijeta, želimo da na ovu situaciju gledamo kao opšti problem i da iz nje zajedno što prije izađemo kao pobjednici", dodao je Cicović.

Što se tiče osnovnih informacija o onlajn festivalskom programu i načinu njegove realizacije, festivalski program se emituje putem "Fejsbuk" stranica Udruženja "Era" Užice i ICFF "Licidersko srce", Erinog "Јutjub" kanala, Regionalne TV 5 Užice i drugih portala i internet stranica u Srbiji i Republici Srpskoj.

Na festivalu učestvuju ansambli iz 15 zemalja: Meksika, Kolumbije, Perua, Egipta, Turske, Francuske, Bjelorusije, Bugarske, Italije, Poljske, Slovenije, Njemačke, Moldavije, BiH-Republike Srpske i Srbije.

Učesnici će prvo dati video poruku prijateljstva i podrške festivalu i nakon toga prikazati svoj folklorni igrački program.

Sadržaj festivala će biti i predstavljanje svih dosadašnjih destinacija - Užice, Zlatibor i Višegrad, a zatim pratećih sadržaja, kao i turističkih destinacija Srbije i Republike Srpske.

Folklorni program će sva tri dana biti različit, a festival će će biti organizovan dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku jer će veliki broj ansambala i njihovih članova i porodica pratiti program.

Promotivni spot zainteresovani mogu da pogledaju na internet adresi: https://www.youtube.com/watch?v=qWDbjWrlN2k&authuser=0

Udruženje "Era" iz Užica od 2009. godine organizuje Međunarodni dječiji festival folklora "Licidersko srce" i vrlo brzo ovaj festival je postao jedna od najvećih manifestacija ovog tipa u Evropi, a svakako najveća u Srbiji.

Već pet godina je na listi CIOFF-a /Svjetske organizacije folklornih festivala i folklorne umjetnosti/.

Festival je prethodnih godina programski trajao od 15. do 19. avgusta, a centralna manifestacija je bila na gradskom trgu u Užicu, dok su se festivalski programi paralelno odvijali i na Zlatiboru i u Višegradu.

Suorganizatori su grad Užice, Turistička organizacija Zlatibor i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Predsjednik Srbije je u prethodnih pet godina bio pokrovitelj manifestacije, a festival ima i podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Posebnu zahvalnost organizatori duguju kompaniji "Telekom" koja je i ove godine prijatelj festivala.

Osim festivalskih koncerata i defilea, program festivala obuhvata i brojne aktivnosti i prateće sadržaje kao što su izložba narodnih nošnji zemalja učesnica, folklorne igraonice, posjete turističkim destinacijama i obilazak istorijskih spomenika, humanitarna akcija "Licidersko srce - djeci", tribina "Djeca - čuvari tradicije".

Aktivnostima su obuhvaćeni i upoznavanje starih zanata, obilazak Užica kroz igru, turistički obilasci ljepota Srbije i Republike Srpske, turistička vožnja brodom kanjonom rijeke Drine od Perućca do Višegrada, te organizovana druženja učesnika festivala.

Linkovi za praćenje programa:

Fejsbuk - Udruženje građana ERA, Užice:

https://www.facebook.com/UdruzenjegradjanaEra.Uzice
https://www.facebook.com/liciderskosrceuzice

Internet portal

https://uzice.online/
https://www.facebook.com/vesti.uzice/
https://www.instagram.com/uzice.online/?hl=sr

TV 5 Užice

https://www.facebook.com/tv5ue/
https://www.tv5.rs/live-stream-tv-5/
https://www.youtube.com/user/TV5Uzice1

Za sve dodatne informacije na raspolaganju su brojevi telefona: 00381659003502 ili 003810638429741 /Ivana Cvetković/, mejl: erauzice@gmail.com.