latinica  ћирилица
13/08/2020 |  07:51 | Autor: SRNA

Nastavak suđenja u predmetu "Dragan Mektić i drugi"

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje u predmetu "Dragan Mektić i drugi", optuženima za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.
Dragan Mektić - Foto: klix.ba
Dragan MektićFoto: klix.ba

Ročište je zakazano za 13.00 časova, objavljeno je na internet stranici Suda BiH.

Posljednje ročište, koje je bilo zakazano za 16. jul, odgođeno je jer svi učesnici nisu mogli pristupiti zbog primjene mjera prevencije širenja virusa korona.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu koja bivšeg ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića i još tri lica tereti za koruptivna djela kojima je pričinjena šteta od 244.764 KM.

Tužilaštvo tereti Mektića, Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garapliju za zloupotrebu položaja prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je sa 198.454 evra finansirala Delegacija EU u BiH.

Projekat se odnosio na nabavku vatrogasne opreme, angažovanje ljudskih resursa, kao i postupke nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su, prema optužnici, ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Mektić je optužen da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra bezbjednosti, koju je donedavno obavljao, Golijanin u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija optužen kao odgovorno lice i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije, koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Na teret im je stavljeno i kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanje fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.