latinica  ћирилица
15/08/2020 |  19:43 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

U Podrinju prinosi maline manji za 30 odsto, otkupna cijena još nije poznata (VIDEO)

U Podrinju berba maline privodi se kraju. Ove godine priroda nije nagradila trud malinara, a prinosi su manji za 30 odsto. Ono što proizvođače dodatno brine je što otkupna cijena ovog voća još nije poznata. Iako je malina u hladnjači već danima, hladnjačari još kalkulišu sa cijenom, a proizvođači čekaju na isplatu.
Maline - Foto: RTRS
MalineFoto: RTRS

U zvorničkom kraju berba maline je završena, a vrijedne ruke domaćina uređuju malinjake i sabiraju utiske.

U odnosu na prošlu godinu, rod je manji, ali je kvalitet bolji.

- Rod je bio zaista dobar. Malina je kvalitetna i dobra. Јa sam prezadovoljna. Ova godina je malo podbacila, ali se nadamo boljoj cijeni - priča Milica Mihajlović, proizvođač iz Јardana kod Zvornika.

I u bratunačkom kraju, ali i susjednim opštinama rod je podbacio za 30 odsto, a u pojedinim malinjacima je čak i prepolovljen, pa proizvođači ne mogu biti zadovoljni.

- Јedno vrijeme je kiša ometala, kad je trebalo biti oprašivanje, tada je najviše padala, tako da je rod maline podbacio. Malo nam je izašla u susret i Vlada, donirala je đubrivo u pola cijene - pojašnjava Pavle Milovanović iz Bratunca.

I dok je Vlada Srpske imala razumijevanja za malinare, hladnjačari nisu, jer još nisu odredili otkupnu cijenu, što dodatno otežava planove proizvođača i godinu čini težom. Proizvođači kažu da je realna cijena tri i po marke za kilogram.

- Ako ne bude tako, možda nećemo ni poštovati ove zabrane okupljanja. Onda ćemo izaći i tražiti svoja prava ovdje u Bratuncu ili čak pred Skupštinom u Banjaluci, jer svake godine smo uskraćeni. Isto je tržište ovdje i u Srbiji, ista je malina, nema nikakvog razloga da mi budemo manje plaćeni - rekao je Ivan Stojanović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara "Vilamet" Bratunac.

Tomo Simić, vlasnik Poljoprivredne zadruge "Agropodrinje" iz Zvornika kaže da je investirano u hladnjače, i, kako navodi, radi se o kapacitetima koji nisu jeftini.

Za brojna domaćinstva u Podrinju malina je jedini izvor prihoda, a nadaju se da će u budućnosti i hladnjačari imati više razumijevanja za njihov trud, jer u suprotnom, malinjaka i "crvenog zlata" biće sve manje u Podrinju.