latinica  ћирилица
01/09/2020 |  09:33 | Autor: SRNA

Naknade u energetici donijele 20,52 miliona KM

U Republici Srpskoj trenutno ima oko 300 koncesionara, a po osnovu naknade za korišćenje elektroenergetskih objekata u budžet Srpske u prošloj godini slilo se 20,52 miliona KM, rekao je predsjednik Komisije za koncesije Srpske Radenko Đurica.
Konvertibilna marka - Foto: RTRS
Konvertibilna markaFoto: RTRS

Đurica je istakao da, osim što pune republički budžet, koncesionari zapošljavaju stanovništvo u opštinama u kojima se nalazi koncesija, te izdvajaju novac za lokalnu infrastrukturu.

- Iz godine u godinu najviše novca prikupi se od naknade za koncesiju u oblasti energetike - rekao je Đurica.

On je naveo da je od dodijeljenih koncesija za izgradnju i korišćenje malih hidroelektrana, njih 27 pušteno u komercijalni rad, što doprinosi boljem snabdijevanju krajnjih potrošača električnom energijom.

- Koncesiona naknada kod nas je najniža u regionu, iznosi oko tri odsto ukupnih prihoda, te smatram da bi trebalo da bude bar dvostruko veća, jer bi i priliv novca bio veći. U Srbiji naknada iznosi 10 odsto, u Crnoj Gori 12 odsto, a u Hrvatskoj 16 odsto, te mislim da bi trebalo da se približimo zemljama regiona - rekao je Đurica za Glas Srpske.

On je naveo da Komisija aktivnosti bazira u skladu sa dokumentom o politici dodjele koncesija i Zakonu o koncesijama, te da daje saglasnost na studije ekonomske opravdanosti, dokumentaciju za javno nadmetanje, zatim prijedlog rješenja o izboru najpovoljnijeg ponuđača i druge aktivnosti.

- Kada je riječ o energetici, dajemo saglasnosti na izgradnju, korišćenje ili rekonstrukciju malih hidroelektrana od 250 kilovata, naftovoda, gasovoda i drugih objekata za skladištenje, transport i distribuciju nafte i gasa i solarnih elektrana - rekao je Đurica.