latinica  ћирилица
03/09/2020 |  13:30 | Autor: SRNA

Služba za poslove sa strancima udaljila 36 migranata

Služba za poslove sa strancima saopštila je da je nakon postupka readmisije udaljila 36 stranih državljana koji su ilegalno boravili na teritoriji BiH.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

U saopštenju se navodi da su ovim licima prethodno izrečene mjere protjerivanja i stavljanja pod nadzor u Imigracioni centar.

Među udaljenim licima je 15 državljana Pakistana, osam Bangladeša, dva Avganistana te 11 državljana Turske, od kojih je osam vraćeno u svoju zemlju, dok su ostala lica, s obzirom na to da je u postupku utvrđeno da su prethodno boravila na teritoriji Srbije, u skladu sa odredbama Sporazuma o readmisiji, vraćena u Srbiju.

Služba za poslove sa strancima sprovodi pojačane aktivnosti kontrole i kretanja stranaca na području BiH, a posebno na području Unsko-sanskog, Sarajevskog i Srednjobosanskog kantona.

Na području opštine Travnik, tokom kontrole objekata, pronađena su 34 migranta koja su bila predmet rada Službe.

Tokom avgusta, predmet rada Službe bilo je 2.297 lica, od kojih je 2.226 iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil.

Kao rezultat pojačanih aktivnosti, Služba je tokom avgusta izrekla 71 mjeru protjerivanja.

Trenutno u privremenim prihvatnim centrima borave 6.594 migranta, navodi se u saopštenju.

Samo u proteklih sedam dana predmet rada Službe bilo je 680 migranta, od kojih je 545 iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil.

U istom periodu Služba za poslove sa strancima izrekla je mjeru protjerivanja sa teritorije BiH sa zabranom ulaska i boravka za 35 lica, od kojih je 14 državljana Bangladeša, tri Pakistana, 13 Turske, jedan Maroka, dva Srbije i dva Avganistana.

Navedena lica stavljena su pod nadzor u Imigracioni centar do njihovog udaljavanja iz BiH.

Služba za poslove sa strancima će u skladu sa svojim nadležnostima i kapacitetima i kontinuirano nastaviti sa pojačanim operativnim aktivnostima kao odgovor na povećan priliv migranata u BiH.