latinica  ћирилица
04/09/2020 |  22:19 ⇒ 22:21 | Autor: SRNA

Dačić: Razumljiv pokušaj koji se odnosi na Izrael

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da će se Vlada Srbije tek baviti dijelom sporazuma iz Vašingtona koji se odnosi na Izrael, uz napomenu da svaki sporazum treba gledati sa dvije strane - šta ste uspjeli da sačuvate ili dobijete ili šta ste izgubili.

On je ocijenio da je, što se tiče Izraela, razumljivo što koristi podršku Amerike da otvori što više ambasada u Јerusalimu.

Dačić je rekao da će, u slučaju da dođe do "priznanja" i uspostavljanja diplomatskih odnosa Prištine i Izraela, samoproglašeno Kosovo biti prva zemlja sa većinskim muslimanskim stanovništvom koja će otvoriti ambasadu u Јerusalimu, prenosi Tanjug.

- Takvi pokušaji su razumljivi - rekao je Dačić.

On je istakao da je za Srbiju bitno da zadrži principijelan stav da druge zemlje ne pokušaju da prate taj primjer Izraela.

Dačić je naveo i da je potpisivanje ovog sporazuma istorijski značajno jer su se njime bavile SAD i to ne u negativnom kontekstu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Vlade samoproglašenog Kosova Avdulah Hoti potpisali su danas u Bijeloj kući sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.