latinica  ћирилица
06/09/2020 |  17:17 ⇒ 17:43 | Autor: RTRS

U Tumarama osveštan spomenik srpskim borcima

U selu Tumare na Ozrenu danas je osveštan novoizgrađeni spomenik za 17 poginulih boraca Vojske Republike Srpske i za jednu civilnu žrtvu rata.
Osveštan spomenik za pale borce - Foto: SRNA
Osveštan spomenik za pale borceFoto: SRNA

Sredstva za izgradnju spomenika obezbijedili su mještani uz podršku opštine Petrovo, iz čijeg budžeta je izdvojeno 3.000 KM, saopšteno je iz Opštinske uprave.

Predsjednik Mjesne zajednice Tumare Radenko Đuranović, koji je rukovodio akcijom izgradnje spomenika, rekao je da se konačno ostvarila želja mještana da se od zaborava sačuva sjećanje na poginule sugrađane.

- Maštam 20 godina o spomeniku koji će budućim pokoljenjima svjedočiti o ljudima koji su za našu slobodu dali živote - rekao je Đuranović i zahvalio načelniku opštine Petrovo Ozrenu Petkoviću što je obezbijedio neophodna sredstva.

Petković je istakao da je izgradnja spomenika znak zahvalnosti onima koji su dali svoje živote, te da nikada ne smiju dozvoliti da se zaboravi da su oni živote dali za Republiku Srpsku, za mir i slobodu.

Ratni saborac poginulih iz Tumara Dragan Јokić napomenuo je da je Ozren odvajkada bio srpski i nada se da će i ostati srpski.

Poginulim srpskim borcima služen je parastos, a cvijeće su na spomen-obilježje položili članovi njihovih porodica i delegacija opštine Petrovo.

U Tumarama, ozrenskom selu koje je po Dejtonskom sporazumu pripalo federalnoj opštini Lukavac, prije rata živjelo je oko 600 stanovnika, a danas ih je tu samo četrdesetak, uglavnom starijih Ozrenaca, podsjetili su iz opštine Petrovo.