latinica  ћирилица
09/09/2020 |  16:17 ⇒ 16:18 | Autor: SRNA

Košarac: Dobra komunikacija proizvođača i kompanija koje prerađuju mlijeko

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je sa predstavnicima vodećih kompanija mliječne industrije u BiH o aktuelnim temamama u vezi sa ovim sektorom i izrazio zadovoljstvo što postoji dobra komunikacija između primarnih proizvođača i kompanija koje se bave preradom mlijeka.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

- Raduje me da zajedno žele razmatrati cijenu mlijeka, te da neće prestati da otkupljuju mlijeko proizvedeno i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH - izjavio je Košarac novinarima u Sarajevu.

Košarac je naveo da će se Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, sa svog aspekta, angažovati u vezi sa plasmanom proizvoda BiH na inostrano tržište.

On je istakao značaj zaštite i zastupljenosti domaćih proizvoda u trgovačkim lancima BiH.

Košarac smatra da stepen zastupljenosti nije baš najbolji, te će od Agencije za bezbjednost hrane tražiti da budu napravljeni određeni pravilnici koji bi mogli da definišu zastupljenost domaćih proizvoda.

- Proizvođači i kompanije koje se bave preradom mlijeka imaju mogućnost izvoza u EU. Mi ćemo nastaviti priču o izvozu sa drugim zemljama i omogućavati im plasman na nova tržišta - rekao je Košarac.

Govoreći o potrebi za inicijativom o ulasku BiH u "mali Šengen", Košarac je naveo da je to logična inicijativa i korisna za privrednike BiH.

- To je jaka podrška u spoljnootrgovinskom poslovanju preduzeća. Mi danas imamo nekoliko potpisanih ugovora, ali uvijek u implementaciji postoje problemi. Ulaskom u `mali Šengen` privrednici bi imali olakšan odnos sa poslovnim partnerima u tim zemljama na način da bi jedan papir bio dovoljan - ukazao je Košarac.

Predsjednik Upravnog odbora "Mlijekoprodukta" iz Kozarske Dubice Rankica Marelj zahvalila je Košarcu za organizaciju sastanka, te istakla da postoje zalihe mlijeka i da su nešto veće od planiranog zbog situacije izazvane virusom korona i povećanog otkupa, ali da situacija nije alarmantna i da neće doći u pitanje dalji otkup mlijeka.

- Nećemo dovoditi u pitanje otkup mlijeka i otkupićemo svaki ponuđeni litar - istakla je Marelj.

Ona smatra da bi zastupljenost domaćih proizvođača u tržnim centrima mogla da bude bolja, te izrazila nadu da će se i tu situacija popraviti.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo izjavio je da je zadovoljan održanim sastankom i činjenicom da je proizvodnja stabilna, kao i otkup i cijene, ali da će vrijeme pokazati šta će se dalje dešavati.