latinica  ћирилица
11/09/2020 |  19:28 ⇒ 12/09/2020 | 11:08 | Autor: RTRS

Oproštaj od Arija Livnea u Banjaluci - vječnog prijatelja Srpske (FOTO/VIDEO)

Predstavnici institucija Republike Srpske, Grada Banjaluka, Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva, poznanici i poštovaoci oprostili su se komemoracijom od dugogodišnjeg šefa Privrednog predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arija Livnea.
Komemoracija Ariju Livneu - Foto: SRNA
Komemoracija Ariju LivneuFoto: SRNA

Senator Livne, nekadašnji specijalni predstavnik Svjetskog jevrejskog kongresa i dobitnik visokih priznanja Republike Srpske i Srbije, preminuo je u 99. godini u Јerusalimu.

Od dugogodišenjeg prijatelja i savjetnika Livnea srpski član Predsjedništva Milorad Dodik se oprostio riječima da će biti upamćen po tome što je pomagao i neznancima, što je imao prijatelje u svim generacijama i volio srpsku kulturu i običaje.

Foto: SRNA

Dodik se zavjetovao na vječnu zahvalnost velikanu koji je samo zbog pomoći Srbima prihvatio funkciju specijalnog predstavnika Svjetskog jevrejskog kongresa za Balkan.

- Ove godine sam izgubio oca, a evo sad odlazi i Livne. To su za mene veliki gubici. S njim sam prvi put ušao u Svjetski jevrejski kongres u Njujorku i razgovarao sa predstavnicima 11 jevrejskih organizacija koje presudno utiču na američku politiku. Tad smo znatno olakšali našu poziciju ili barem došli do važnog dodatnog razumijevanja - rekao je Dodik na komemoraciji.

Foto: SRNA

Nekadašnji Predsjednik Republike Srpske i aktuelni predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Rajko Kumanović rekao je da je Livne brojne talente stavio u službu opstanka oba svoja naroda - jevrejskog i srpskog.

- Arie Livne je svojim djelovanjem postigao izuzetne zasluge za duhovni i materijalni razvoj, za revitalizaciju kulturnih, profesionalnih i humanih veza Republike Srpske i Izraela - naveo je Kuzmanović.

Foto: SRNA

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke kaže bi bilo teško i dugo trajalo nabrajanje koliko je sve kontakata Livne omogućio, između škola, sportskih klubova, muzeja, ministarstva, ustanova kulture, medija, poslovnih ljudi, diplomatskih kanala globalne jevrejske zajednice i svih sa druge strane.

Direktor Јevrejskog kulturnog centra "Arie Livne" Banjaluka Đorđe Mikeš je rekao je da je njegov porodični prijatelj napravio zavidnu karijeru u Izraelu, a da pri tome ni jednog časa nije zaboravio korijene isprepletene sa Srbima Srbije i Republike Srpske.

Foto: SRNA

- Ono što je posebno značajno za jevrejsku zajednicu u Banjaluci je njegov nemjerljiv značaj za rehabilitaciju Јevrejske opštine Banjaluka. Ne zaboravljajući svoje porijeklo, dolaskom u Banjaluku, aktivno se uključio u rad Јevrejske opštine - istakao je Mikeš.

Dugogodišnji šef Privrednog predstavništva Republike Srpske u Izraelu, senator Srpske i nosilac njenog Ordena časti, Arie Livne, preminuo je u Јerusalimu u 99. godini.