latinica  ћирилица
13/09/2020 |  09:19 ⇒ 11:30 | Autor: SRNA

Rad Međunarodne komisije za Srebrenicu odvija se predviđenom dinamikom

Izraelski istoričar Gideon Grajf izjavio je da se rad Međunarodne komisije za Srebrenicu, koju je formirala Narodna skupština Republike Srpske, odvija predviđenom dinamikom.
Gideon Grajf (Tanjug/DIMITRIJE GOLL) - Foto: TANЈUG
Gideon Grajf (Tanjug/DIMITRIJE GOLL)Foto: TANЈUG

- To je veliki izazov za mene i za moje prijatelje. Prije svega, tu mislim na Rafaela Izraela, koji je predsjednik međunarodne komisije koja istražuje stradanje Srba u Sarajevu - rekao je Grajf za Večernje novosti.

On je istakao da je ponosan što je prijatelj srpskog naroda, te je ocijenio da Srbija nije pogriješila što će ambasadu preseliti u Јerusalim, grad koji je pohodio i Sveti Sava u svojim velikim diplomatskim misijama.

Prema njegovim riječima, Srbi su iskreni prijatelji jevrejskog naroda, a u o tome govori istorijski gest predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da nedavno zavijori zastavu jevrejske zvijezde ispred zgrade Predsjedništva, kao i odluka Srbije da se vrati kompletna imovina jevrejskoj zajednici /oduzeta iz vremena Drugog svjetskog rata/.

Komentarišući filmove, u kojima su Srbi prikazano kao "loši momci", kao što je posljednji o Srebrenici "Kvo vadis Aida", koji je prikazan nedavno na filmskom festivalu u Veneciji, a u kojem su igrali i srpski glumci, Grajf je rekao da je nezamislivo da se takvo nešto dogodi u Izraelu.

Grajf, koji je najpoznatiji istraživač holokausta, rekao je da će knjige "Јasenovac, Aušvic Balkana", "Ustaško konačno rješenje prije nacističkog rješenja" i "Alojzije Stepinac, preobrati se ili umri - 101 razlog zašto ne može da bude svetac", koje su plod višegodišnjeg rada i svjedoče o karakteru države i režima u Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine, nakon Srbije i Australije, u narednom periodu biti promovisane u Velikoj Britaniji, Italiji, Rusiji, SAD...

Otkriće da su ustaše čak šest mjeseci prije Nijemaca počele sa konačnim rješenjem srpskog pitanja, preko istrebljenja čitavog naroda, prema riječima Grajfa, predstavlja revoluciju u istoriografiji, a o tome svjedoče nedavno pronađena dokumenta u Novom Sadu gdje piše da je ustaško rješavanje srpskog pitanja počelo zločinom u Gudovcu 28. aprila 1941. godine, kada su Hrvati masakrirali 190 srpskih i jevrejskih muškaraca.

To je, dodao je, bio prvi masovni organizovani zločin ustaške države NDH, počinjen samo 18 dana od njenog osnivanja.

Grajf je rekao da su ustaše ubile 91 člana porodice Tesla, koji su pogubljeni u NDH, od kojih je 14 zaklano u Јasenovcu, a uz njih i 13 članova porodice Herzl iz Zemuna, koji pripadaju familiji osnivača modernog cionizma.

On je napomenuo da još nije stigao odgovor od bečkog nadbiskupa povodom ploče ustaškom "nadbiskupu genocida" Alojziju Stepincu u Izraelu, te dodao da je ponekad i tišina odgovor, ali ne bi smjelo da se ćuti, jer se tako daje prostor revizionizmu da bude predstavljen kao istina.