latinica  ћирилица
13/09/2020 |  18:59 ⇒ 14/09/2020 | 08:55 | Autor: RTRS

Vlada Srpske za razvoj Šekovića u posljednjoj deceniji izdvojila 40 miliona KM (VIDEO)

U posljednjoj deceniji, u opštinu Šekovići Vlada Srpske uložila je oko 40 miliona maraka, a kreditima IRB-a plasirano je oko 4 i po miliona. Vlada je ulagala u putnu infrastrakturu, obrazovanje, rekonstrukciju vodotokova.
Šekovići - Foto: RTRS
ŠekovićiFoto: RTRS

U Šekovićima su ponosni na rekonstrukciju korita rijeke Drinjače, za šta je Vlada obezbijedila 7 miliona maraka. U velikim padavinama, prije dva mjeseca, pokazalo se zašto je to kapitalan projekat za Šekoviće.

- 30 odsto više padavina je bilo više nego 2014 godine, i to korito je položilo svoj test, izdržalo je i Šekovići nisu bili poplavljeni - naglasio je Momir Ristić, načelnik opštine Šekovići.

Radomir Šarčević, šef kabineta načelnika opštine Šekovići, naglašava veliku pomoć republičkih institucija.

- Ova dvorana je takođe izgrađena sredstvima Vlade Republike Srpske u iznosu od 1,3 KM , a u šetalište je investirano 200.000 takođe od Vlade - ističe Šarčević.

Ulaganja u Šekoviće Vlada Srpske nastavlja i u ovoj godini. Očekuje se asfaltiranje puta Željeznik, i 20 kilometara regionalnog, koji će značajno skratiti put do tuzlanskog aerodroma, kažu u opštinskoj upravi.

- To je jedini regionalni put u stanju makadama. Mi smo uradili projekat i ekspropirijaciju zemljišta - dodaje Ristić.

U obrazovanje su uložena značajna sredstva. 1,2 miliona maraka koštala je rekonstrukcija centralne i dvije područne škole. Pomoć su obezbijedili Vlada Srbije, kabinet predsjednice Republike Srpske, japanska i američka ambasada.

- Naša škola je sada ljepotica, sa sportskim terenima, ukras našeg lijepog naselja - ističe Milica Vasilić, direktorka OŠ "Јovan Dučić".

U Šekovićima je budžet stabilan. Redovno se izmiruju obaveze budžetskim korisnicima. Lokalna vlast izdvaja 150.000 maraka za podsticaje u poljoprivredi, a ovaj kraj je, kažu, idealan za stočarstvo.

- Imamo oko 30 grla, sa podmlatkom, i sa kravama koje proizvode mlijeko. Bio sam u Njemačkoj dvije godine , i vratio sam se , svoja zemlja , svoji ljudi - priča poljoprivrednik Dragan Čabrić.

Nosioci privrednog razvoja u opštini Šekovići su drvoprerađivački kapaciteti. Nekoliko je takvih ovdje, koji svoje proizvode uglavnom izvoze.

- Bavimo se proizvodnjom peleta , masivnih ploča, 99 odsto svojih proizvoda plasiramo na zapadno evropsko tržište - kaže Sretko Gužvić, šef proizvodnje u firmi "Milić Pelet" Šekovići.  

Opštinska uprava donijela je odluku da za svako novorođeno dijete izdvoji po hiljadu maraka. Centar Šekovića posljednjih mjeseci dobija novi izgled. Obnovljena je nekadašnja robna kuća, koja je godinama bila ruina, a u tom prostoru uskoro će biti posla za više od 20 radnika jednog od tržnih centara. Vlast će sufinansirati obnovu fasada na osam stambenih zgrada.