latinica  ћирилица
13/09/2020 |  20:28 | Autor: SRNA

Kovačević: Sarajevo nikada još nije ušlo u 1996. godinu

Sarajevo je jedini grad u regionu koje nije ušlo u 1996. godinu, već je ostalo zarobljeno u ratnim godinama i iz te ratne atmisfere ne može da izađe, ocijenio je porptarol SNSD-a Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Oni žive i hrane se samo na zlobi, na nesreći drugih, a prvenstveno ono što najviše priželjkuju je nesreća srpskog naroda, Srpske i Srbije. Kada dođu dobre vijesti koje se odnose na Srbiju, kao što su je nedavno bilo sa Vašingtonskim sporazumom, kada vidimo da Srbija više nije neko kome se drže lekcije, već ima svoje mjesto i u Bijeloj kući i Ovalnom kabinetu sa predsjednikom SAD, to je nešto što frustrira ljude u Sarajevu - naglasio je Kovačević.

On je konstatovao da političko Sarajevo funkcioniše na raznim prijetnjama, pa čak i ratom, a najnovija je prijetnja revizijom tužbe protiv Srbije.

- Ako vam komšija prijeti tužbom, teško da s njim možete da razvijete neke odnose osim nemogućih odnosa. U Sarajevu potpuno ignorišu to što su i poruke iz Srpske i Srbije uvijek apsolutno miroljubive, da radimo, da razvijamo eќonomiju i slično, ali i na to nema odgovora. Sve njihove poruke su rigidne, radikalne i zarobljene u devedesetim godinama - rekao je Kovačević za ATV.

On je upitao kakvu poruku poslati iz Republike Srpske nakon izjave akademika Suada Kurtćehajića da se "nijedan Bošnjak ne može smiriti dok god postoji Republika Srpska".

- Kakvu poruku mi da pošaljemo građanima, osim da se nijedan Srbin, nijedan građanin Srpske ne može smiriti dok se Srpska ne oslobodi takve BiH i dok ne bude nezavisna - istakao je Kovačević.

Na pitanje da prokomentariše imenovanja pojedinih ljudi čija je prošlost upitna na veoma značajne funkcije na nivou BiH, poput Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića Osmice, Kovačević je rekao da predstavnici političkog Sarajeva često osporavaju srpski i hrvatski kadar, dok na svom kadru, bez obzira kakav je, insistiraju.

- Oni ne mogu da se odreknu Osmice koji je potpuno mračan ratni lik i koji je bio tjelohranitelj ratnog zločinca Alije Izetbegovića, čak i sada kada već dvije-tri godine imamo aferu u vezi sa njegovom fakultetskom diplomom - naveo je Kovačević.

Govoreći o nedavno održanoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je potvrđena izjava srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kojom je odluka Predsjedništva BiH o odobravanju Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske, ali bez glasova opozicije, Kovačević je rekao da to pokazuje njihovu nacionalnu neodgovornost.

Kovačević je istakao da se mora podržati srpski član Predsjedništva BiH makar podigao veto i na vremensku prognozu.

Govoreći o saradnji Srpske i Srbije, portparol SNSD-a je rekao da je teško zamisliti bilo koji bliži način saradnje između dvije dvije države od načina na koji to rade Republika Srpska Srpska i Srbija, te da u prilog tome govori i odluka o zajedničkom prazniku - Dan srpskog jedinstva.

- Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je već najavio da ćemo u narednim godinama na mnogo ozbiljniji način obilježavati taj praznik i u Srpskoj i u Srbiji. Takođe, veoma je važno i da djeca u Srpskoj i Srbiji učiti po identičnom školskom programu. Odgajaćemo ljude kao da odrastaju u jednoj zemlji i to je krucijalno u razgovorima predstavnika Srpske i Srbije - rekao je Kovačević.