latinica  ћирилица
16/09/2020 |  19:13 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Selektivna pravda na djelu; U Sokocu hapšenja zbog navodnih ratnih zločina (VIDEO)

SIPA je na području Sokoca i u Sarajevu uhapsila devet Srba zbog sumnje da su u septembru 1992. godine u mjestu Novoseoci, počinili ratni zločin nad Bošnjacima.

Tužilaštvo BiH sumnjiči ih za individualnu i komandnu odgovornost.

Na svaki poziv istražnih organa uredno su se odazivali, zbog čega saborci i opštinsko rukovodstvo oštro osuđuju akciju SIPE koja je uznemirila porodice i sve građane.

Upozoravaju na selektivan rad pravosuđa, ali i da su sumnje Tužilaštva zasnovane na lažnim izjavama i svjedocima.

Slobode su lišeni Milan Tupajić bivši predsjednik Kriznog štaba opštine, Radomir Obradović ratni komandir policijske stanice Sokolac, Momčilo Pajić bivši komandir vojne policije Druge romanijske motorizivane brigade i njegov zamjenik Aleksa Gordić, te pripadnici Vojske Republike Srpske Miladin i Željko Gašević, Momir i Branislav Kezunović i Јadranko Šuka.

- Osumnjičeni se terete da su u mjesecu septembru 1992. godine u okviru širokog i sistematskog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti isplanirali, organizovali i učestvovali u ubistvu 44 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Novoseoci u opštini Sokolac i progon civilnog stanovništva sa navednog područja - rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić. 

Individualna i komandna odgovornost; saučesništvo; podstrekavanje; pomaganje krivična su djela koja Tužilaštvo pripisuje uhapšenima. Saborci tvrde, na osnovu lažnih izjava. I lažnih svjedoka. Ne spore da se zločin desio.

Kaznu za počinioce priželjkuju, ali tvrde - krivce tužioci ne traže na pravoj adresi.

Dugo već Sokolac "bruji" o podvalama i smicalicama ranije za zločin u Novoseocima glavnoosumnjičenih, koji su "preko noći" postali glavni "svjedoci" Tužilaštva.

- Nedopustivo je da zločinac odgovoran dođe i nagodi se nešto sa Tužilaštvom. Evo, ti se nagodio, znači ubio si 40 ljudi, nagodio se, ti si slobodan, a neko ko apsolutno nije odgovoran da leži - izjavio je Željko Lalić iz Boračke organizacije.

- Nismo mi protiv toga da svako ko je počinio ratni zločin odgovara, ali ko će odgovarati za hiljade sarajevskih Srba koji su ubijeni i protjerani iz Sarajeva? Ogorčeni smo na pripadnike SIPE koji su na brutalan način upadali u kuće naših građana i na brutalan način ih hapsili ispred njihovih porodica. Postavljamo pitanje ukoliko budu oslobođeni i ne budu osuđeni, ko će odgovarati za sve traume koje su pretrpjele njihove porodice? - upitao je Milan Јolović bivši komandant specijalne jedinice VRS "Vukovi sa Drine".

Sokočani uznemireni. Pitaju – da li u BiH još važi "pravda" iz devedesetih godina prošlog vijeka koju kreiraju jedan ili dva fantomska "svjedoka"? I da li će se na listi za "odstrel" takvih svjedoka naći i oni koji u Novoseoce nikada kročili nisu?

Brine ih i "teatralna" akcija SIPE. Da je bila bespotrebna dokaz je i Momčilo Pajić koji je slobode lišen u pravosudnom kompleksu, gdje je na poziv tužioca svojevoljno stigao.

Bivši saborci i sugrađani apeluju na sve nadležne zvaničnike Republike Srpske i srpske predstavnike u zajedničkim institucijama da pruže pravnu i svaku drugu pomoć uhapšenima u dokazivanju istine.

Apelu se već odazvala Republička Boračka organizacija i lokalna vlast.

- Mi ćemo pružiti svaku pomoć porodicama i licima koja su privedena kad je u pitanju posebna pravna pomoć, ja sam obavijestio veće nivoe vlasti u Republici Srpskoj jutros direktno o ovim dešavanjima - poručio je Milovan Bjelica načelnik opštine Sokolac.

I dok iz BORS poručuju kako je besmisleno optuživati i hapsiti veliki broj Srba na osnovu lažnih izjava svjedoka, samo kako bi paraistoričari Republiku Srpsku prikazali kao navodnu genocidnu tvorevinu, devet Sokočana lišenih slobode, dan su proveli u prostorijama SIPE.

U roku od 24 časa bi trebalo da budu predati u nadležnost Tužilaštva BiH koje ima isto toliko vremena da eventualno predloži pritvor ili uhapšene pusti na slobodu.