latinica  ћирилица
27/09/2020 |  14:14 | Autor: SRNA

Lopare: Služen parastos poginulim i preminulim borcima u Podgori

U Podgori kod Lopara danas je služen parastos za 22 poginula i preminula srpske borca iz ove mjesne zajednice.
U Podgori kod Lopara služen parastos poginulim borcima (Foto: semberija.info) -
U Podgori kod Lopara služen parastos poginulim borcima (Foto: semberija.info)

Predsjednik Boračke organizacije opštine Lopare Risto Radić napomenuo je da je selo Podgora platilo visoku cijenu u prethodnom ratu.

- Šesnaest je poginulih boraca iz ovog sela. Najviše ih je poginulo tokom neprijateljskih ofanziva, koje su ovdje bile česte. Najžešća je bila 1995. i tada je bilo najviše žrtava - rekao je Radić.

Supruga poginulog borca Đorđa Јovanovića, Radmila je zajedno sa sinom i unukom stigla iz Bijeljine da bi, kako je objasnila, obišli porodično imanje i posjetili suprugov grob.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić poručio je da opštinska uprava stoji na raspolaganju boračkoj organizaciji i boračkoj populaciji u skladu sa svojim mogućnostima.

Savić je naglasio da su u prethodnom periodu uspjeli, zajedno sa drugim javnim i privatnim privrednim subjektima, da zaposle svu djecu poginulih boraca, koja su završila fakultete.

- U ovoj godini ćemo, zajedno sa Zavodom za zapošljavanje, zaposliti tri lica iz boračkih kategorija - rekao je Savić i dodao su boračke kategorije stanovništva posebno osjetljive, te da im je potrebna dodatna pažnja cijelog društva.

Nakon parastosa, koji je služio protojerej-stavrofor Јeremija Lazić, porodice poginulih, predstavnici boračke organizacije i opštinske uprave položili su cvijeće kod spomenika za 22 poginula i preminula borca.