latinica  ћирилица
27/09/2020 |  19:36 | Autor: SRNA

Vidović: Budžet likvidan, u toku izrada za narednu godinu

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je situacija sa budžetom Republike dobra, odnosno da je on likvidan i da je u toku izrada budžeta za narednu godinu.
Zora Vidović -
Zora Vidović

- Ne očekujemo probleme do kraja godine, rebalansom smo se obezbijedili i tih parametara se držmo - istakla je Vidovićeva i najavila još jedan rebalans do kraja godine.

Vidovićeva je naglasila da je evidentan pad prihoda, indirektnih za deset odsto, a direktnih za tri odsto.

Ona je navela da do sada pad prihoda iznosi 187 miliona KM, a očekuje da do kraja godine bude oko 200 miliona.

S obzirom na pandemiju virusa korona, Vidovićeva je zadovoljna sa prihodima, iako je situacija dosta koštala i do sada je iz budžeta izdvojeno 210,8 KM za pomoći zdravstvu, opštinama, privredi...

- Zadovoljna sam, prvi smo u regionu počeli sa mjerama i za mene je najznačajniji podatak da nije smanjen broj radnika i da obezbijedimo zdravstvenu sigurnost za ljude. Mislim da smo u tome uspjeli, obezbijedili smo zdravstvu značajna sredstva, kao i da ne smanjimo broj radnika. Zbog toga imamo samo pad direktnih prihoda za tri odsto - rekla je Vidovićeva za ATV.

Ona je dodala kako treba da se realizuje pomoć da se isplati prevoznicima, kao i da se prate zahtjevi, te napomenula kako su se borili da pad zaposlenosti ne bude drastičan.