latinica  ћирилица
29/09/2020 |  19:19 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Svjetski dan srca - fizičkim aktivnostima produžite život (VIDEO)

Dvadeset deveti septembar je Svjetski je dan srca. Kardiovaskularne bolesti i dalje su na prvom mjestu po broju smrtnih slučajeva u svijetu. Godišnje u Republici Srpskoj oko 7.000 ljudi umre od posljedica ovih bolesti. Najveći faktori rizika su nepravilna ishrana, fizička neaktivnost, pušenje i alkohol.
Svjetski dan srca - Foto: RTRS
Svjetski dan srcaFoto: RTRS

U poređenju od prije dvadeset godina , zahvaljujući mjerama prevencije koje se u Srpskoj provode, a među kojima je jedna od najvažnijih fizička aktivnost, procenat smrtnosti smanjen je kada je riječ o umiranju od kardiovaskularnih bolesti. Ove godine apel stiže i od Svjetske federacije za srce i zbog opasnosti od virusa korona.

Edukacija, edukacija i samo edukacija stanovništva ponavljaju medicinski stručnjaci. Zaboravimo na nezdrav život, brzu hranu, jer to nas vodi u metaboličku bolest.

- Јedna od glavnih posljedica jesu pušenje, i loše životne navike - naglašava prof. dr Ranko Škrbić.

Nauka u tretmanu oboljelih od kardiovaskularnih bolesti je napredovala, ali opominje podatak da sala za katetarizaciju srca, gdje se liječe najteži srčani bolsenici u Univerzitetsko kliničkom centru, radi neprestano 365 dana.

Studenti medicine takođe su promoteri zdravih stilova života.

Ne zaboravite pola sata fizičke aktivnost ne znači da morate ići u teretanu ili imati ličnog trenera, za zdravo srce najbolja je svakodnevna šetnja.