latinica  ћирилица
04/10/2020 |  11:25 | Autor: SRNA

Lazanski: Turska u sukobu na Kavkazu može koliko joj Moskva dozvoli

Ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji Miroslav Lazanski smatra da je zamrznuti konflikt inicijalna kapisla za sukob Јermenije i Azerbejdžana oko regiona Nagorno-Karabah, a da je u Moskvi opšta ocjena da Turska, koja podržava Azerbejdžan, u tom sukobu može da ide onoliko daleko koliko joj Rusija dozvoli.
Miroslav Lazanski (foto:standard.rs) -
Miroslav Lazanski (foto:standard.rs)

- Rusija ima u Turskoj velike ekonomske interese, prije svega Turski tok, nuklearna centrala i isporuke sisitema s-400. Sa jedne strane vidite ekonomski interes, sa druge geopolitički - rekao je Lazanski za RTS.

Lazanski je naveo da je zamrznuti konflikt vrlo komplikovana vojno-politička situacija, koja ne može da se kontroliše i za koju se nikada ne zna kada može da eskalira.

On smatra da Azerbejdžanu, koji je u međuvremenu osnažio i čak dva puta jači od Јermenije, nije u interesu da se situacija zamrznutog konflikta nastavi nekom vrstom diplomatije, nego su išli na vojno rješenje sukoba.

Lazanski je dodao i da je Izrael snabdio Azerbejdžan vrlo sofisticiranom ratnom tehnikom, a tu su, kako kaže, i dobrovoljci i plaćenici iz sjevernih dijelova Sirije koji ratuju za 2.000 evra mjesečno.

On, osim civilnih žrtava na obje strane, kao problem navodi i izjavu Azerbejdžana da u slučaju presudne situacije mogu da gađaju nuklearnu elektranu u Јermeniji, a sa druge strane vjerovatno i sami Јermeni mogu da gađaju raketama naftne bušetine oko Bakua.