latinica  ћирилица
06/10/2020 |  18:08 | Autor: SRNA

Ankara sve udaljenija od kandidature za članstvo u EU

Evropska komisija saopštila je danas da vlasti turske narušavaju svoju ekonomiju i demokratiju, te uništavaju nezavisno pravosuđe čime je kandidatura Ankare za članstvo u EU sve udaljenija.
Ankara - Foto: RTRS
AnkaraFoto: RTRS

Evropska komisija je u svom godišnjem izvještaju ocijenila da je zbog centralizovanih ovlaštenja predsjednika pogoršano stanje u oblasti slobode govora, zatvorskom sistemu i Centralnoj banci.

- Ozbiljne zabrinutosti EU izražava zbog toga što Ankara ne reaguje na negativne trendove u vladavini prava, osnovnih prava i pravosuđa. Pristupni pregovori Turske sada su u potpunom zastoju - ističe se u izvještaju.

Turska pregovara o članstvu u EU od 2005. godine nakon sprovođenja ekonomskih i političkih reformi koje su tu zemlju učinile važnim tržištem i trgovinskim partnerom.

Međutim, pregovori koji nikada nisu bili laki zbog spornog polaganja prava Turske na Kipar u potpunom su zastoju od jula 2016. godine kada je izvršen neuspjeli udar u Turskoj, a predsjednik Redžep Tajip Erdogan pokrenuo obračun sa neistomišljenicima.