latinica  ћирилица
13/10/2020 |  12:03 ⇒ 13:05 | Autor: SRNA

Episkop Јovan uručio NUB-u Srpske djelo Svetog Јovana Damaskina (VIDEO)

Episkop pakračko-slavonski Јovan uručio je danas u Banjaluci predstavnicima Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske vrijedan poklon, knjigu Svetog Јovana Damaskina iz 1827. godine.
Episkop Јovan i Ljilja Petrović Zečević - Foto: SRNA
Episkop Јovan i Ljilja Petrović ZečevićFoto: SRNA

Nakon uručivanja ove knjige, episkop Јovan rekao je da se u Pakracu vraća u život biblioteka Eparhije pakračko-slavonske koja predstavlja najzačajniju ustanovu ovog tipa zapadno od Dunava i Drine, na razmeđi Balkana i srednje Evrope.

- Ova biblioteka biće na raspolaganju svima, a kao znak njene obnove i povratka u život je da se jedan od 16 primjeraka "Dogmatike" Svetog Јovana Damaskina štamapanih 1837. godine, a prevedenih 1827. godine, našao u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteki Republike Srpske - naveo je episkop Јovan.

On je istakao da Eparhija pakračko-slavonska daruje ovu knjigu sa velikom radošću, podržavajući Narodnu i univerzitetsku biblioteku Republike Srpske, koju, kako je rekao, treba obogaćivati jer je ona jedna od temelja obrazovanja i temelja Republike uopšte.

Pomoćnica ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da uručivanje ove knjige Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske ima veliki značaj za kulturu Srpske.

- Eparhija pakračko-slavonska je prepoznatljiva po svojoj biblioteci, te ogromnom kulturnom i duhovnom blagu. Od velikog je značaja da je episkop Јovan odlučio da dio tog kulturnog blaga ustupi Republici Srpskoj, koje će da uživa zaštitu države - istakla je Đakovićeva.

Ona je rekla da ova knjiga ulazi u fond starih i rijetkih knjiga koje već posjeduje Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, izražavajući uvjerenje da će javnost u Srpskoj biti zainteresovana da taj fond pogleda i uvjeri se u neprocjenjivo bogatstvo kulturnog nasljeđa srpskog naroda.

Direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović Zečević rekla je da ova knjiga ima izuzetnu vrijednost od nacionalnog interesa za Republiku Srpsku.

- Knjiga je djelo Svetog Јovana Damaskina o filozofskim i teološkim spisima. Štampana 1827. godine u Budimu i spada u rang starih knjiga - istakla je Zečevićeva.

Ona je rekla da će, zahvaljujući blagodarnosti vladike pakračko-slavonskog Јovana ova knjiga od danas postati trajno vlasništvo Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske i fonda stare i rijetke knjige.

- Јedan od vidova zaštite ove knjige je njena digitalizacija, što podrazumijeva vrlo brz i efikasan pristup korisnicima i istraživačima - navela je Zečevićeva.

Ona je najavila da će Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, 4. decembra, na Dan Svetog Јovana Damaskina, ovu knjigu predstaviti putem aplikacije "medžik boks", koja korisniku ili istraživaču daje mogućnost da knjigu vidi u fizičkom obliku, ali da njeno pregledanje i istraživanje bude u digitalnom obliku.

Svečanom uručenju knjige prisustvovao je direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

Јovan Damaskin /676–749/ bavio se pravom, teologijom, filozofijom i muzikom, a napisao je i himne koje su još u upotrebi u pravoslavnim manastirima širom svijeta.