latinica  ћирилица
15/10/2020 |  09:53 ⇒ 09:56 | Autor: klix.ba

Djeca ne moraju da nose maske na otvorenom, odluka prepuštena roditeljima

Nakon odluke Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo da je nošenje maski obavezno i na otvorenom, iz Zavoda za javno zdravstvo pojasnili su da se ta naredba ne odnosi na djecu, te da roditelji odlučuju da li će njihovo dijete nositi masku ili ne.
Virus korona i djeca (Foto: MI Blues Perspectives) -
Virus korona i djeca (Foto: MI Blues Perspectives)

Epidemiolog Anisa Bajramović navela je da su takve mjere donesene kada je počela nastava u Kantonu Sarajevo i da su djeca od prvog do četvrtog razreda morala obavezno da nose masku do dolaska u školu i u školskom dvorištu, ali ne i na nastavi.

- Za sve ostale učenike se podrazumijeva da moraju nositi masku i na nastavi, dok oni od prvog do četvrtog razreda osnovne škole ne moraju, osim ako su na odmoru ili odlaze u toalet - rekla je Bajramovićeva.

Ona je pojasnila da je odluka sada prepuštena roditeljima - ukoliko ne žele da dijete nosi masku neće biti sankcionisani zbog tog.

- Studije su dokazale da se djeca do 11. godine ne zaražavaju jedna od drugih, već zaražavaju odrasle, tako da će odgovorni roditelji uvijek voditi računa o svojoj djeci. Dakle, nije obavezno da djeca nose maske, pogotovo mlađa djeca koja idu u vrtiće. Takođe, nismo se referisali ni na to od koje godine su djeca obavezna da nose maske jer se vodimo time da djeca djeci ne prenose virus - naglasila je Bajramovićeva.