latinica  ћирилица
17/10/2020 |  17:01 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Nešić: DNS istupio iz vladajuće koalicije (VIDEO)

DNS je izašao iz koalicije sa SNSD-om, na svim nivoima u Republici Srpskoj i BiH. U naredna četiri dana odlučiće o mogućim koalicijama na lokalnom nivou, a konačnu odluku donijeće Predsjedništvo stranke. Iz SNSD-a odgovaraju - odluka DNS-a da istupi iz koalicije za nas je prihvatljiva, to je njihovo legitimno političko pravo. I prije odluke DNS-a, najviši funkcioneri SNSD-a rekli su da će poštovati njihov stav.
Nenad Nešić (foto:VEDRAN ŠEVČUK) -
Nenad Nešić (foto:VEDRAN ŠEVČUK)

Najdugoročnija koalicija u Srpskoj više ne postoji. DNS je odlučio da istupa iz saveza sa SNSD-om na nivou BiH i Republike Srpske. Više neće zajednički djelovati u Predstavničkom, Domu naroda BiH i Narodnoj skupštini Republike Srpske, a za lokalni nivo odluku će donijeti do 21. oktobra – zaključci su Predsjedništva DNS-a.

- Pred nas je stavljen izbor koji jedino DNS na političkoj sceni ima snage da odbije – da naša uvjerenja trgujemo za funkcije. Takvoj politici je došao kraj - rekao je Nešić.

Odluka DNS-a da istupi iz vladajuće koalicije za SNSD je prihvatljiva, kaže šef Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić, za Srpskainfo. DNS ima potpuno legitimno političko pravo, kao i svaka druga politička opcija, da zauzme stav o svojoj političkoj budućnosti - dodaje Žunić.

- SNSD će u narednih nekoliko dana na svojim najvišim organima zauzeti stav prema odluci DNS-a, uopšte prema njihovoj politici koju su vodili i koju planiraju voditi, a naročito prema kadrovima DNS-a koji su postavljeni ispred naše koalicije - istakao je Žunić.

Ranije tokom dana iz SNSD-a su rekli da je odluka DNS-a da li će ostati u kolaiciji, njihova stvar i da će poštovati njihov stav.

- Mi nemamo potrebe da tolerišemo išta. Ako neko misli da hoće da bude van, biće van. I mi ćemo to veoma efikasno pomoći da što prije budu van, ako neće, ja ih pozivam da ostanu tu. Racionalna politika kaže da treba ostati okupljen, treba ostati stabilan i razgovarati o svim tim temama - rekao je Milorad Dodik predsjednik SNSD-a.

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je povodom koalicinog djelovanja sa DNS-om da je na svakoj stranci da na svojim organima odluči kakav će imati stav.

Prije tri dana, Nenad Nešić podnio ostavku na mjesto direktora Puteva Republike Srpske, kada su i počele spekulacije o mogućem raskolu u koaliciji.