latinica  ћирилица
20/10/2020 |  20:16 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Vlada podržala projekte u Čelincu (VIDEO)

Vlada Republike Srpske finansijski je učestvovala u velikom broju infrastrukturnih projekata u Čelincu i to će biti nastavljeno, rekao je premijer Radovan Višković tokom posjete ovoj opštini. Višković je obišao i preduzeće Megamont koje je, kaže, primjer dobrog poslovanja i koje daje značajan doprinos privrednom razvoju ove lokalne zajednice i Republike Srpske.
Radovan Višković - Boris Pašalić -Čelinac (foto:vladars) - Foto: Twitter
Radovan Višković - Boris Pašalić -Čelinac (foto:vladars)Foto: Twitter

Preduzeće Megamont iz Čelinca zapošljava 295 radnika. Proizvode dijelove za autoindustriju i aparate za domaćinstvo. U potpunosti je izvozno orijentisano. Problem u poslovanju su im pojedine firme kožarsko-obućarske industrije iz susjednih opština koje dobijaju određene subvencije, pa mogu radnicima da daju mnogo veću platu.

Suvlasnik ovog preduzeća Vinko DŽombić je naveo da problem ovom preduzeću predstavlja blizina opštine Kotor Varoš, gdje se nalaze dvije veće firme koje imaju veće subvencije za doprinose.

- Tako da su nam oni nelojalna konkurencija, jer dio naših radnika odlazi tamo da radi, jer za istu bruto platu dobijaju oko 180 do 200 KM veću neto platu - rekao je DŽombić.

Vlada će naći rješenje, kaže premijer Radovan Višković, da ovaj problem bude prevaziđen i izrazio zadovoljstvo što je ovo preduzeće prevazišlo probleme koje je imalo zbog epidemije virusa korona, te da sada imaju narudžbe do kraja godine.

- Cilj nam je da zaštitimo zdravlje ljudi, ali i privredu Republike Srpske, ekonomiju, te smo danas ovdje da razgovaramo o problemima sa kojima se naša preduzeća nose - rekao je Višković.

Vlada Srpske dugi niz godina ulaže u veliki broj infrastrukturnih projekata u opštini Čelinac - od izgradnje puteva do vodoprivrede. Takav jedan projekat je i uređenje šetališta i korita rijeke Vrbanje, izgradnja nasipa i gradskog mosta.

Prema riječima momčila zeljkovića, naćelnika Čelinca, te dvije investicije su ukupno koštale oko četiri miliona KM, koje je izdvojila Vlada Republike Srpske, dok je jedan dio investicije za izgradnju mosta učešće Vlade Srbije.

- Nastavićemo sa uređenjem ovog korita i u ovoj godini, uzvodno još 300 metara, te da zatvorimo ovaj prsten koji će poslužiti da bude jedno od najljepših šetališta u Republici Srpskoj - najavio je Zeljković.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je Vlada Srpske unazad destetak godina uložila 210 miliona KM u projekte iz vodoprivrede.

- Nastavljamo da ulažemo u Čelinac, te početkom novembra krećemo sa uređenjem dodatnih 250 metara uzvodno od mosta, čime ćemo da obezbijedimo i još neka naselja, kao što je Žitnjak, gdje će biti izgrađen i most koji će da olakša život njegovih stanovnika - naveo je Pašalić.

Iz Vlade Srpske kažu da planiraju ulaganje 19 miliona evra u infrastrukturne projekte u deset lokalnih zajednica u Srpskoj.