latinica  ћирилица
23/10/2020 |  18:28 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Prnjavor - primjer dobre saradnje lokalne i republičke vlasti (VIDEO)

Primjer dobre saradnje lokalne i republičke vlasti je i Prnjavor. Velikim brojem infrastrukturnih projekata, koje je u ovoj opštini finansirala Vlada Srpske, unaprijeđen je život građana. Samo u posljednje četiri godine, investirano je 16 miliona maraka. Od toga, izvršna vlast Srpske pružila je finansijsku podršku od 10,5 miliona KM. Tako će biti i nastavljeno, rekao je premijer Radovan Višković u Prnjavoru, nakon sastanka sa načelnikom Darkom Tomašem.
Višković i Tomaš - Foto: RTRS
Višković i TomašFoto: RTRS

Mnogi infrastrukturni projekti u Prnjavoru završeni su zahvaljujući dobroj saradnji lokalne i republičke vlasti.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš zahvalio je premijeru za današnju posjetu, ali i uputio zahvalnost u ime građana opštine Prnjavor za dosadašnju nesebičnu pomoć i podršku lokalnoj zajednici.

On je naveo da je jedan od velikih problema na regionalnom putu bio most na Vijaci, koji je sada rekonstruisan zahvaljujući podršci Vlade Srpske i preduzeću Putevi Republike Srpske, u šta je, uz izgradnju pristupnog puta, uloženo 380.000 KM.

- Prije desetak dana voda sa izvorišta "Povelič" puštena je u sve gradske česme. Naša zahvalnost svima koji su pomogli u ovom procesu, prije svega Vladi Republike Srpske, koja je prije desetak godina obezbijedila 5,7 miliona KM za rješenje ovog problema - rekao je Tomaš.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je Vlada Srpske radila u svim lokalnim zajednicama, od Trebinja do Novog Grada, ali da je važno da u tim sredinama budu ljudi koji imaju viziju, projekte, koji znaju šta treba da rade.

Rekonstrukciju mosta na Vijaci pomoglo je i preduzeće Putevi Republike Srpske. Time su riješeni problemi saobraćajnih gužvi i unaprijeđen život građana Prnjavora.

- Rekonstrukcijom smo došli do potrebne širine na mostu, u skladu sa potrebnom širinom magistralne putne komunikacije. Prema prioritetima i u narednim godinama ćemo raditi projekte u skladu sa potrebama lokalnih zajednica da se unaprijedi putna infrastruktura - rekao je Davor Kostrešević, v.d. direktor ЈP Putevi Srpske.

Vlada je dodjelila i zemljište vrijedno 24 miliona KM za poslovnu zonu u ovoj opštini, obezbjeđeno je 210.000 KM za dio sredstava gradske rasvjete. Јedan od značajnih projekata koji je završen prije nekoliko dana je i vodosnabdjevanje.

- U Prnjavoru imate ljude koji znaju šta hoće i na vrijeme kandiduju projekte. Za nekoliko dana biće otvoren novi Vatrogasni dom i urađena adaptacija Doma zdravlja. Radili smo projekte energetske efikasnosti za škole, mokre čvorove, grijanje, infrastrukturne projekte - dodao je premijer Srpske.

Lokalna uprava zadovoljna je i, kako kažu, nesebičnom pomoći Vlade Srpske u vrijeme pandemije.

Više od 835.000 KM bila je direktna finansijska podrška budžetu opštine, a milion i 330.000 KM prnjavorskim privrednicima.