latinica  ћирилица
27/10/2020 |  19:35 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Pravna praznina - ko će upravljati opštinama nakon 1. novembra? (VIDEO)

Prema izbornom zakonu i Ustavu BiH, 1. novembra ističe četvorogodišnji mandat gradonačelnicima i načelnicima, opštinskim skupštinama i vijećima. Pitanje koje se nameće jeste ko će i kako upravljati lokalnim zajednicama do objave novembarskih rezultata izbora.
Izbori (foto:ilustracija /Srđan Ilic) -
Izbori (foto:ilustracija /Srđan Ilic)

Bezakonje u CIK-u kao pandemijsko širenje virusa u zatvorenom prostoru! Pravo i matematika, potvrđeno – slaba strana. Majsko odgađanje izbora za 45 dana, umjesto zakonom maksimalno dozvoljenih 30, stiže na “naplatu”. Naime, prema ustavnim odredbama i zakonskim aktima, mandat izabranim zvaničnicima u lokalnim zajednicama traje četiri godine – ni dana duže.

Posljednji lokalni izbori održani su 2. oktobra 2016. godine. Gotovo mjesec trajalo je zbrajanje rezultata. U Službenom glasniku objavljeni su 1. novembra. I od tada prema mandatu zvanično traju.

- Mogu održavati svoje sjednice sve do 1.novembra 2020. godine i normalno funkcionisati, nakon tog perioda ne mogu. Odredbama Izbornog zakona nije propisano ko obavlja funkciju načelnika i Vijeća dok se ne izaberu novi dužnosnici i novi sazivi - rekla je član CIK BiH Irena Hadžiabdić.

Prema dosljednom Komisijinom tretiranju Izbornog zakona, kao "švedskog stola" na koji se pozivaju samo kada njima zatreba, to bi valjda trebalo da znači 1. novembra “ključ u bravu” administraciji na lokalnom nivou. I to ne na dan ili dva! Јer bude li praksa mjesečnog prebrojavanja glasova nastavljena, novi sazivi lokalnih parlamenata, načelnici i gradonačelnici mandate bi trebalo da preuzmu tek sredinom decembra. A do tada bi lokalne zajednice već trebalo da imaju sve planske akte za normalan rad u sljedećoj godini. No to Komisiju ne brine! Problem koji su sami prouzrokovali, po njihovom tumačenju, treba da rješava neko drugi. Osiono, preporučuju "premošćavanje", ma šta god to značilo.

- Mi možemo samo citirati odredbe Izbornog zakona. Način funkcioniranja je nešto što se mora premostiti do novih rezultata izbora - istakao je predsjednik CIK-a Željko Bakalar.

O Komisijinom brljotinama u "citiranju" odredaba Izbornog zakona najbolje govore dvije poništene odluke. I dva crvena kartona koja su za svega nekoliko dana dobili od Apelacionog odjeljenja Suda BiH. Uz tendenciju da bi ih, uskoro moglo biti i još. U Savezu opština i gradova Srpske kažu poštovaće Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi, a Izborni prepuštaju CIK-u na "premošćavanje".

- U tom smislu se smatram svih 64 lokalne zajednice jednako ponašaju. Znači mi imamo obavezu da do 15. novembra predložimo i usvojimo nacrte, a potom i prijedloge budžeta do 15. decembra, a to što CIK nije vodila računa o tome kako će se sve ovo odraziti na to zaista to je njihova stvar - izjavio je predsjednik Saveza opština i gradova Srpske  Ljubiše Ćosić.

U CIK-ovom tumačenju ili preciznije kršenju zakona i podzakonskih akata, mnogo je “premošćavanja” posljednjih sedmica. Čak i previše. Tek u nedjelju, sa gotovo mjesečnim zakašnjenjem, otpremljena je posljednja pošiljka izbornog materijala za dijasporu. A rok je bio 30. septembar! Centralni birački spisak za javnost, formalno su i opet sa zakašnjenjem, zaključili – a pred Sudom još oko 500 neriješenih žalbi na selektivno brisanje iz biračkog spiska. Sa istog su sramotno izbrisali i ambasadora BiH u Makedoniji. Prema zakonskim i rokovima koje su sami sebi zadali već je trebalo i Izvodi iz biračkog spiska da budu dostavljeni političkim subjektima i opštinskim komisijama! A nisu! Glasački materijal još ni zapakovan, a već je trebalo da bude uskladišten.

Priručnici za biračke odbore, njih minimalno 15.000 nisu odštampani! A već su trebali da budu kod korisnika, kao svojevrstan hodogram za rad!

- Ovdje se ne donose zakoni da se poštuju. Mi živimo u zemlji gdje nemate vladavinu prava. Da imate vladavinu prava onda bi postojala i odgovornost za nepoštivanje konkretno izbornog zakona BiH - izjavio je pravni ekspert Vehid Šehić.

Da li su brojna kašnjenja i nepoštovanje Izbornog zakona od strane CIK-a znak institucionalne sabotaže izbora ili pak prejak signal nesposobnosti? Kako god, ispod radara raznih “medijatora” i “zaštitnika demokratije” u tišini prolaze. Baš kao što je “neopaženo” prethodno prošao i “tender” za štampanje glasačkih listića, sa nerealno niskom cijenom, koja jedva da može pokriti troškove nabavke papira iz Češke. A taj posao, podsjećamo, povjeren je štampariji “Unioninvestplastika” u kojoj, prema našim saznanjima, zna da zakaže i video nadzor. Vlasnik štamparije je slučajno ili ne, Mujo Selimović.