latinica  ћирилица
30/10/2020 |  10:41 ⇒ 11:37 | Autor: RTRS

Golić: Bolji uslovi za studente i nastavno osoblje

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da će nakon završetka energetskog saniranja objekata, studenti, ali i nastavno osoblje na Univerzitetu u Banjaluci imati daleko bolje uslove za nastavu i rad, istakavši da je za investiciju na Ekonomskom fakultetu izdvojeno je gotovo 700.000 KM.
Ministrica u posjeti Ekonomskom fakultetu - Foto: Twitter
Ministrica u posjeti Ekonomskom fakultetuFoto: Twitter

- Sanirana je podstanica za grijanje, koje je bilo loše u cijelom kompleksu, i ono će biti daleko bolje nego što je bilo prethodnih godina - rekla je Golićeva novinarima u Banjaluci, nakon što je sa ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđanom Rajčevićem posjetila Ekonomski fakultet, gdje se odvijaju radovi na energetskom saniranju.

Ona je podsjetila da su u prošlog godini završeni poslovi na energetskom saniranju na Fakultetu likovne umjetnosti u Istočnom Sarajevu i Fakultetu za poslovne studije u Trebinju, te da je saniran i Prirodno-matematički fakultet, koji je bio pod zaštitom države, te je dodala da je tu uloženo više od dva miliona KM.

Rajčević je podsjetio je da je Vlada Srpske u ovoj godini izdvojila za razvoj visokog obrazovanja više od 120 miliona KM.

- Izgleda da to nisu konačna ulaganja, ako uzmemo u obzir projekat eneretske efikasnosti. Zahvaljujem minstarki Golić, koja rukovodi ovim projektom i koja je kroz ovaj projekat obezbijedila energetsku sanaciju zgrade Ekonomskog fakulteta - naveo je Rajčević.

Prema njegovim riječima, u prvoj fazi će, osim Ekonomskog fakulteta, biti saniran Tehnološki fakultet u Zvorniku, a u drugoj fazi planirana je sanacija Mašinskog i Pravnog fakulteta u Banjaluci.

- To su sve infrastrukturni projekti i njihovom realizacijom će visoko obrazovanje dobiti još snažniji zamah kroz obezbjeđenje boljih uslova za studente i akademsko osoblje - naveo je Rajčević.

On je istakao da je ovo još jedan dokaz da Vlada Srpske čvrsto stoji na proklamovanom kursu ulaganja u sektor visokog obrazovanja.

- Samo kroz ulaganja u visoko obrazovanje, u inovativna polja koja će donijeti ekonomsku korist Srpskoj možemo da računamo i na brzi izlazak iz ekonomske i zdravstvene krize i to je put kojim će Srpska ići u narednom godinama. Vlada Srpske će se potruditi da ovakvim izdvajanjima taj put učini bržim i boljim i da dođemo do onog nivoa razvoja visokog obrazovanja kakvo Srpskoj treba - naglasio je Rajčević.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Milenko Krajišnik ocijenio je da je projekat energetske efikasnosti koji sprovodi Vlada Srpske veoma značajan za ovu visokoškolsku ustanovu, u kojoj će problemi koji su duže trajali biti riješeni.

On je naveo da se projekat sprovodi u više faza, te da će u prvoj biti uloženo oko 700.000 KM, a u drugoj oko 1,5 milion KM.

- Grijanje će biti pušteno danas u punom kapacitetu, a očekujemo da će zamjena stolarije biti urađena do kraja godine -  rekao je Krajišnik i zahvalio Vladi Srpske i resornom ministarstvu što su ih uključili u ovaj projekat.

On je istakao da je Ekonomski fakultet podigao kvalitet nastavno-naučnog procesa u odnosu na okruženje.